.

 

 

 

 

 


.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine napokon je upisala jednu pobjedu u zvaničnim utakmicama, pošto je danas u Nur Sultanu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nadigrala Kazahstan i slavila 0:2!  Prva je to pobjeda BiH u zvaničnim utakmicama nakon čak 691 dana, a i prva je u aktuelnim kvalifikacijama za Mundijal. Heroj Zmajeva u Kazahstanu bio je Smail Prevljak, koji je danas odigrao fenomenalan meč i postigao dva gola.

S ovom pobjedom i tri osvojena boda, BiH je izbila čak na drugo mjesto naše kvalifikacione grupe. Ispred je samo Francuska sa 12 bodova, a BiH ima 6, što je bod više od Ukrajine i Finske koje od 18 sati igraju međusobni susret. Kazahstan je posljednji s tri boda.

Agresivno je Kazahstan ušao u utakmicu i imao je inicijativu u uvodnim minutama, ali bez pravih prilika.

Prvu šansu na utakmici imala je reprezentacija BiH u 11. minuti. tada je Eldar Ćivić lijepo centrirao za Miroslava Stevanovića, a njegov udarac glavom odbranio je Pokatilov na golu Kazahstana.

Kako je vrijeme prolazilo Zmajevi su bili sve opasniji, a u 16. minuti nakon prelijepe kombinacije po desnoj strani i dodavanja Stevanovića, Smail Prevljak šutira preko gola.

Deset minuta poslije Zmajevi stižu do prednosti! Lopta je došla na desnu stranu do Stevanovića, on fantastično centrirao i “u trepavicu” pogodio Prevljaka, koji glavom matira Pokatilova za 0:1 vodstvo BiH!

Nakon pola sata igre šansu je imao i Džeko, ali je, nakon novog ubačaja Stevanovića, njemu loptu s glave skinuo Pokatilov.

Do kraja prvog dijela imala dominirala je reprezentacija BiH, ali nije uspjela doći i do drugog pogotka koji bi joj osigurao miran nastavak utakmice. Najbolju šansu je u 43. minuti iz slobodnjaka sa 17 metara imao Ćivić, ali je izblokiran.

Drugo poluvrijeme počelo je na isti način kao i prvo. Kazahtanci su opet imali inicijativu, a u 49. minuti je svoj šut oprobao Zaynutdinov, ali nije bilo problema za Šehića koji hvata loptu. Na drugoj strani je udarcem uzvratio Amer Gojak, ali odbranio je i golman domaćih.

Džeko je imao sjajnu priliku u 51. minuti meča, ali je njegov udarac sa 12-13 metara otišao tik pored stative… U 57. minuti opasan napad pravi i Kazahstan, ali na kraju Ahmedhodžić uspijeva da izblokira Zaynutdinova.

Otprilike nakon sat igre, veliku šansu da možda i riješi pitanje pobjednika propustio je Gojko Cimirot. Potpuno neometan je sa 8-9 metara loptu poslao visoko preko gola. Nedugo nakon toga šut Džeke nakon fenomenalnog prodora zaustavlja Pokatilov.

U 66. minuti BiH dolazi do drugog gola! Opet je s desne strane centrirao Stevanović, lopta je prošla Džeku i stigla do Prevljaka, koji se opet sjajno snalazi i postiže i drugi gol na meču za 0:2!

Do kraja smo vidjeli još po nekoliko prilika na obje strane, ali rezultat se nije mijenjao i Zmajevi su upisali prvi trijumf u ovim kvalifikacijama!

Za tri dana BiH očekuje i gostovanje Ukrajini.

Kvalifikacije za SP u Kataru:

Kazahstan – BiH 0:2 (Prevljak 25′, 66′)

Stadion: Astana Arena (Nur Sultan). Sudija: Davide Massa (Italija). Žuti kartoni: Logvinenko, Shomko (Kazahstan); Gojak (BiH).

Kazahstan: Pokatilov, Bystrov (Murtazayev), Maliy, Alip, Vorogovskiy (beysebekov), Logvinenko, Kuat, Shomko (Orazov), Zaynutdinov, Zhukov (Zhaksylykov), Shchetkin (Omirtayev).

BiH: Šehić, Kovačević, Ahmedhodžić, Kolašinac, Ćivić, Stevanović, Hadžiahmetović, Cimirot (Nalić), Gojak, Prevljak (Demirović), Džeko.



(Vijesti.ba / SC)