.

 

 

 

 

 


.

Zastavu BiH su nosili džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka.  U ovim trenucima održava se svečano otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju, 32. po redu. Spektakl je počeo vatrometom, performansima i svjetlosnim performansom. Na otvaranju je svega 950 VIP gostiju, a sportaši iz svih zemalja paradiraju pred praznim tribinama.

Ipak, to nije umanjilo osjećaj ponosa svih nas kojima je Bosna i Hercegovina u srcu, kada su naši sportisti izašli na defile. Zastavu BiH su nosili džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka.

Podsjetimo, osim Cerić i Tuke bh. tim u Japanu će još predstavljati Mesud Pezer u atletici, Lana Pudar i Emir Muratović u plivanju, Nedžad Husić u tekvandou i Tatjana Đekanović u streljaštvu. Za našu zemlju nastup u Tokiju bit će osmo učešće na Ljetnim olimpijskim igrama.

Većina olimpijskih takmičenja održat će se na širem području Tokija, a nekoliko fudbalskih utakmica i maraton održaće se u gradu Saporo. Inače, gledaoci će moći da prate takmičenje u 33 sportske discipline, sa 339 događaja na 42 lokacije.

Iako je otvaranje planirano za danas, neke discipline već su počele, a postavljen je i prvi svjetski rekord. Korejka An San osvojila je 680 bodova u gađanju lukom, što je novi rekord.


(Vijesti.ba / SCsport)