.

 

 

 

 

 


.

Ivajlo Petev novi je selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.Četrdeset petogodišnji bugarski stručnjak dobio je podršku 
Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH i na klupi reprezentacije BiH naslijedit će Dušana Bajevića. Petev je najbolje rezultate ostvarivao s bugarskim Ludogorecom, s kojim je osvojio dvije titule prvaka Bugarske, dva Superkupa i jedan Kup. Bio je i selektor bugarske reprezentacije koju je vodio u šest utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. Vodio je i zagrebački Dinamo, gdje je dobio otkaz nakon 35 utakmica, a posljednji angažman imao je u Jagielloniji.
 
Peteva već u martu očekuju prvi ispit u kvalifikacijama za Svjetdsko prvenstvo 2022., a uvodni meč reprezentacija BiH igra 24. marta u Finskoj. Tri dana kasnije u Zenici će odigrati prijateljski meč sa Kostarikom, dok 31. marta dočekuje Francusku u kvalifikacijskoj utakmici. Sofrenić: Petev dobio jednoglasnu podršku i javnim i tajnim glasanjem. Po riječima potpredsjednika Izvršnog odbora Nogomenog saveza BiH Milorada Sofrenića, Petev je dobio jednoglasnu podršku, odnosno za njega je i tajnim i javnim glasanjem glasalo 12 članova, dok je jedan bio suzdržan.
Dva mjeseca je do kvalifikacija i mislimo da ima dovoljno vremena da dobro pripremi reprezentaciju. Sljedeće sedmice će biti održana sjednica Izvršnog odbora kada će biti kompletiran stručni štab - rekao je Sofrenić, dodajući da će se nastojati da u stručnom štabu budu domaći stručnjaci. Tog dana će biti i zvanično predstavlajnje selektora.
 
Po njegovim riječima, do početka kvalifikacija bit će aktivirana i pozicija tehničkog direktora, a obavljat će je istaknuti bivši reprezentativac. Nije isključen razgovor ni sa Barbarezom, koji je bio protivkandidat Petevu.   Član Izvršnog odbora Vico Zeljković priznao je da je izbor selektora trajao predugo, ali da je po njegovom mišljenju donesena dobra doluka. Kazao je da će Petevu ponuditi ugovor od dvije godine plus dodatne dvije.(Vijesti.ba / FENA)