.

 

 

 

 

 


.

Najuspješniji selektor naše nogometne reprezentacije u historiji Safet Sušić (65) 
je od 17. septembra 2018. godine bez trenerskog angažmana, ali niko iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine nije ga kontaktirao za rješenje selektorske križaljke! Popularni Pape je, podsjetimo, jedini selektor koji je našu reprezentaciju odveo na jedno veliko takmičenje – Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, piše Avaz.
 
Izbor za Miss: Izbor selektora naše reprezentacije više mi izgleda kao izbor za Miss, a ne za selektora, kaže Sušić i dodaje: Kod nas se uvijek ponavljaju iste stvari. Mislim da bi u Savezu morali malo razmišljati i o kandidatima s kojim se razgovara. Ne možeš nekome davati iluziju da može biti selektor, a objektivno, ozbiljno ni ne računaš na njega. Organiziraš pregovore i nekakve razgovore samo reda radi. Poslije toga svako od njih očekuje da bi mogao biti selektor, a onda nakon konačnog izbora dođe veliko razočarenje. Logično bi bilo da 15 članova Izvršnog odbora u startu ima neku viziju ko može biti selektor. Ili koga bi htjeli da bude selektor, da se oni prvo dogovore, te imaju jedno ime i da se s tim trenerom obavi razgovor. Ako ne dođe do dogovora, ima druga opcija, pa treća. A ne ovako. Pogotovo mi je krivo zbog Husrefa (Musemića, op. a.) i Amara (Osima). Ne znam da li se na njih ozbiljnije računa za mjesto selektora. Ako se ne računa, onda nije trebalo ni razgovarati s njima.
 
Nema logike, odluči prvo koga želiš na tom mjestu, pa onda razgovaraj s kandidatom – pojašnjava Sušić. Interesira li Vas ponovo mjesto selektora naše reprezentacije? Ne, ne. Niti sam kandidat, niti me ko kontaktirao po tom pitanju. Eventualno da me neko iz Saveza zvao pred prethodni baraž za Evropsko prvenstvo 2020. godine i utakmicu sa Sjevernom Irskom, bio sam spreman da dođem. A ovo sad ne – hvala. Jer dovesti sada selektora i očekivati od njega da odvede našu reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo 2022. nema logike. Mi smo u jednoj veoma teškoj grupi, što su svi ozbiljni već vidjeli i konstatirali. Kod nas, možda, neki nisu svjesni kvaliteta ukrajinske reprezentacije, a da ne pričamo o Francuzima. Ipak, i drugo mjesto u grupi vodi samo u dodatne kvalifikacije.
 
Tako je. Ako od trenera koji dođe na mjesto selektora očekuju da odvede našu reprezentaciju na Mundijal 2022., onda je bolje da nikoga ni ne uzimaju. Jer, osim Francuza i Ukrajinaca, tu je i Finska, koja je pogotovo težak protivnik kada igra kod kuće. Teško ih je pobijediti u Finskoj.
Isto ili slično važi i za Kazahstan, koji na domaćem terenu igra na umjetnoj podlozi.  Najbolji kandidat:  Koga biste Vi izbrali za selektora naše reprezentacije? Sergeja Barbareza, Sergeja Jakirovića, Ivajla Peteva (Ivaylo), Husrefa Musemića ili Amara Osima?  Ne, ne bih se ja tu miješao. Ipak, trenersko iskustvo ne mora biti presudno kod izbora selektora. Prije svega, novi selektor treba biti neko ko će u startu biti dobro primljen, prihvaćen. Vidim da Barbareza favoriziraju i javnost i navijači, te bivši i sadašnji igrači. Svi su mu dali podršku. Možda mu i zbog toga treba dati šansu, zašto ne?
 
Znači, i Vi dajete prednost našem kandidatu, a ne strancu?  Logičnije mi je da selektor bude neko od naših trenera. Ne, nemam ja ništa protiv stranaca, ali treba znati i to da nijedan kvalitetan trener iz inozemstva neće doći za mjesečnu plaću od 15.000 ili 20.000 eura. Ne znam ko je taj trener iz Bugarske što je obavljen razgovor s njim, svaka mu čast – ne poznajem ga. Prema meni, Barbarez je tu broj jedan. Pročitao sam i izjave mnogih sadašnjih igrača koji su mu dali podršku. Ne bih se nikome miješao u njegov posao, neka u Savezu izaberu koga hoće. No, važno je da u startu ni vi, novinari, ne budete protiv novog selektora.  Naš as Miralem Pjanić je tek u posljednjoj prvenstvenoj utakmici Barce protiv Viljareala konačno došao na svoje. Nisam gledao tu utakmicu, ali vidio sam da su u gostima pobijedili 3:0, te da je Pjanić igrao cijelu utakmicu. Malo mu je nezgodno, jer ga je htio i doveo jedan trener, a u međuvremenu se pojavio Ronald Kuman. Nije mi jasno zašto ga je Nizozemac malo zapostavio, jer Barceloni trebaju tehnički jaki igrači kao što je naš Pjanić. A on je u tom segmentu igre jedan od najjačih igrača u Evropi.
 
Inače, danas u velikim evropskim ekipama imaš dva-tri standardna, nezamjenjiva igrača, a ostali se stalno mijenjaju. Toliko je utakmica da je to teško i izdržati. Nijedan igrač ne može odigrati baš sve utakmice.  Levandovski i Klop: Okrenimo se drugim temama. Nedavno je FIFA za najboljeg igrača izabrala Roberta Levandovskog (Lewandowski), ispred Lionela Mesija (Messi) i Kristijana Ronalda (Cristiano). Vaš komentar? 
Da sam i ja glasao, izabrao bih Levandovskog. Osvojio je sve s Bajernom, vukao ekipu svojim golovima. S druge strane, ove godine Mesi i Ronaldo su bili na slabijem nivou nego što smo ih gledali prethodnih godina. Prema tome, to nije nikakvo iznenađenje, nego logičan izbor.
 
Može li se to konstatirati i za izbor Jirgena Klopa (Jurgen Klopp)?  Da, prošle godine je osvojio Ligu prvaka, a ove je nastavio kontinuitet uspjeha i došao do titule i u Engleskoj. Prije toga Liverpul nije bio na tronu 30 godina. I to je logičan izbor, ne vidim nekoga ko je u ovoj, specifičnoj godini imao bolje rezultate od Klopa.  Odriješene ruke Spahiću i Misimoviću:  Pape ističe da mu nije logično to što su Emir Spahić i Zvjezdan Misimović zaduženi da razgovaraju s kandidatima za selektora, a da konačnu odluku ponovo donosi Izvršni odbor NSBiH. 
I njih su tako stavili u nezgodan položaj. Ako si ih već zadužio da razgovaraju, daj im onda i odriješene ruke da odluče ko će biti novi selektor. Ipak, oni bolje poznaju fudbal od svih članova Izvršnog odbora – rekao je Sušić.
 
Ništa od navijača na utakmicama u Francuskoj:  Nakon Italije, ima li u Francuskoj najave povratka navijača na tribine?  Nedavno sam pročitao jednu izjavu da bi se i ovdje u januaru trebali vratiti navijači na utakmice. Međutim, ne vjerujem da će biti nešto od toga, jer ovdje predviđaju da će u januaru biti katastrofalna situacija s koronavirusom. Najavljuje se taj treći val, te da će se ponovo sve zatvoriti. pressmedia.ba