.

 

 

 

 

 


.

Legendarni bh. fudbaler i najuspješniji selektor kojeg je naša zemlja imala od prvih dana nacionalne selekcije, 
Safet Sušić, nalazi se u Parizu gdje inače živi, a svoju lokaciju nije mijenjao otkako je pandemija korona virusa zahvatila cijelu planetu, samim tim i Francusku koja je bila jedna od najteže pogođenih zemalja sa više od 27.000 preminulih osoba.   Papeta smo pozivom zatekli, očekivano, kod kuće gdje u posljednjih par mjeseci provodi najviše vremena, uz povremene izlaske kada ide u šetnju ili u obližnju prirodu. Kao i ostatak svijeta čeka da mjere zabrane, koje su Francuskoj dobrim dijelom još na snazi, budu potpuno ukinute.
 
Na jesen u BiH: Sa najvećim fudbalskim majstorom kojeg je ova zemlja ikada imala, i jednim od najboljih igrača u bivšoj Jugoslaviji i svijetu, za početak smo razgovarali o tome kako on izdržava sve naporniji period bez normalne slobode kretanja i putovanja, bez fudbala, kao i o tome kako je izgledala epidemija korona virusa u Parizu tokom najtežeg perioda. ”U Parizu je sada situacija bolja, ja nisam baš u centru više sam malo na periferiji, ali mogu reći da u Parizu i generalno u Francuskoj situacije možda nije ni bila baš tako dramatična kao što je to izgledalo na vijestima. Nije ni u jednom trenutku bila potpuno zabranjena zabrana kretanja, moglo se malo izaći vani. Mnogo teže je bilo u centru grada jer su ljudi u stanovima, kućama… dok sam ja ovamo malo dalje i malo manje sam osjetio. Kafići i bašte nisu proradili još, ima lokacija na kojima se može kupiti kafu pa popiti, ali ako nešto ozbiljnije namjeravaš, negdje putuješ, na posao i slično, moraš imati papir potpisan sa odredištem gdje ideš.”
 
U BiH neću još uskoro dolaziti zbog ovog svega što se izdešavalo. Mislim da neću prije jeseni u BiH. Hvala Bogu, familija mi je dobro i niko nije bio zaražen”, priča nam legendarni igrač PSG-a gdje ga navijači smatraju najboljim stranim igračem svih vremena. ”Francuzi si prekinuli Ligue 1 i proglasili PSG prvakom Francuske, što je naišlo na žestoke proteste od strane mnogih klubova poput, na primjer, Lyona koji se borio za plasman na evropsku scenu, te za opstanak u eliti.”   ”Bit će tu problema još mnogo. Klubovi koji treba da ispadnu iz lige ne mogu da se pomire s tim da nisu dobili šansu da izbore opstanak. PSG bi bio prvak svakako, ali jednom Lyonu nije jednostavno. Mislim da su prebrzo donijeli odluku, nije mi jasno to jer klubovi će imati finansijskih problema, pogotovo zbog tih TV prava koje su klubovi imali. Taj novac nije sitan. Također, tu je sada upitna i forma u kojoj će jedan Lyon, koji je u prvom meču slavio 1:0, gostovati Juventusu u Ligi šampiona, a bez ijedne odigrane utakmice nakon pauze”, smatra Pape, te kaže da se nada u BiH prvenstvo neće biti prekinuto. ”Nadam se da će fudbalski čelnici u Bosni i Hercegovini uspjeti nekako da završe sezonu i da neće napraviti greške poput Francuza.”
 
Pogođeni manji klubovi: Pandemija korona virusa je mnogo utjecala na fudbal i sport generalno. Sušić ipak smatra kako se najbogatiji klubovi neće morati bojati za svoju budućnost. ”Najviše su pogođeni klubovi koji iza svojih leđa nemaju milijardere za vlasnike koji uvijek mogu da ulože stotine miliona eura u svoj tim. U ovom belaju niko nije profitirao barem kad je fudbal u pitanju”, kaže bh. stručnjak. Ovih dana na domaćim i regionalnim sportskim kanalima često se emituju poznate utakmice klubova i selekcija sa ovih prostora koje su igrane 70-tih, 80-tih, te ranih 90-tih godina prošlog vijeka. Samim tim ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu imali su šansu gledati i neke od utakmica selekcije bivše Jugoslavije u kojoj je bio i Safet Sušić za kojeg tadašnji fudbalski velikani kažu da im je bila čast s Papetom dijeliti svlačionicu. Sušića smo zamolili da nam kaže ko je to njega svojevremeno od igrača fascinirao odnosno da li je postojao neko s kim je Pape volio biti skupa na terenu.
 
”Samo ću reći ime Dragan Džajić. Imao sam priliku da igram na njegovoj oproštajnoj utakmici. Inače moja prva utakmica je bila protiv Mađarske kada smo izgubili 4:3, a njegova posljednja utakmica je bila protiv Argentine na Marakani (1979, 4:2 za Jugoslaviju). Džajić je bio po meni strašan igrač i zaista bila je čast igrati s njim”, ističe Sušić, te nastavlja:  To je bilo vrijeme kada je zaista mnogo sjajnih igrača bilo na sceni. Posebno mi je ostao u pamćenju momenat kad sam igrao za selekciju Svijeta, u vrijeme kada se svake godine odigravao jedan veliki humanitarni meč. Tada su igrali Borussia Dortmund i ostatak svijeta, a na terenu sa mnom bili su tada velikani Cruijff, Beckenbauer, Blohin, Keegan… sve sami asovi. Imao sam priliku da igram s njima. Ali, jedan igrač kojeg sam tu najviše cijenio bio je Johan Cruijff”, prisjetio se Pape.
 
Safet smatra da svako vrijeme nosi svoje asove, i da se ne mogu porediti tadašnji i današnji igrači. ”I u moje vrijeme, i ranije, a i u današnje vrijeme imamo velike fudbalere. Ne slažem se kad neko kaže nekad su igrači ranije bili veći majstori. Ne treba praviti paralele nikakve. Mislim da je danas ovim igračima koji imaju vrhunsku tehniku teže da dođu do izražaja jer moraju jako brzo da razmišljaju i da igraju brzo, fudbal se ubrzao, odmah se moraš lopte osloboditi. Sve je teže”, smatra bivši selektor zmajeva.
 
Odgovorio Ibričiću: Osvrnuo se Pape i na nedavnu izjavu u medijima nekadašnjeg reprezentativca BiH Senijada Ibričića, koji je rekao između ostalog kako je „ljut na svog bivšeg selektora koji jedino njemu nije dao ni minut na Mundijalu u Brazilu, što mu neće nikada oprostiti”.  ”Čuo sam šta je rekao Senijad i bit ću iskren. Ja nisam uopšte registrovao niti sam sa svojim asistentima pravio statistiku o tome ko je igrao koliko minuta. Mislim da samo rezervni golmani i on nisu imali šansu da zaigraju. Da sam uoči duela sa Iranom znao da nije nikako igrao sigurno da bi mu dao šansu kod našeg vodstva, ali eto desilo se to što se desilo. Svako ima pravo da kaže ono što osjeća i misli. Ja sam ipak, kad se sve sabere i oduzme, u Brazil vodio najbolje naše igrače koje smo imali tada. Ja znam da svakog igrača mogu da pogledam u oči kad ga negdje sretnem. Mislim da sam radio ispravno u selekciji BiH”, zaključio je Safet Sušić.    (M.K/Sportske.ba)