.

 

 

 

 

 


.

na svjetskom prvenstvu u Kataru neće igrati 48 reprezentacija!
 Mundijal u Kataru će ostati u standardnom formatu od 32 reprezentacije, ali bi već na Svjetskom prvenstvu 2026. godine moglo igrati 48 reprezentacija
 
"U skladu sa zaključcima istraživanja o izvodljivosti odobrenog od strane Vijeća FIFA-e na prošlom sastanku, FIFA i Katar su zajedničkim snagama istražili sve mogućnosti za povećanje broja učesnika Mundijala sa 32 na 48, pa tako i pomoć susjednih zemalja.
 
Nakon temeljitog procesa konsultacija u koji su bili uključeni svi bitni sudionici u organizaciji, zaključeno je da pod trenutnim okolnostima nije moguće dati prijedlog za povećanje broja učesnika.
 
Zbog toga će Svjetsko prvenstvo ostati na 32 reprezentacije kako je prvobitno bilo i planirano i dodatni prijedlozi neće biti podnošeni na narednom FIFA-inom Kongeru 5. juna", stoji u zvaničnom saopštenju FIFA-e.
 
Plan da se poveća broj učesnika na smotrama najboljih svjetskih reprezentacija razrađuje se već neko vrijeme, ali sada se čini da je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino shvatio da bi to u ovom trenutku bio nepraktičan potez. slobodna-bosna.ba