.

 

 

 

 

 


.

„Najbolja forma je planirana za maj kada me očekuje prva utrka Svjetskog kupa, a onda i EP“

„Moj primarni cilj su Evropsko i Svjetsko prvenstvo, koje će biti izuzetno zahtjevno logistički s obzirom na to da se održava u Škotskoj. Nakon toga najveći ciljevi su utrke Svjetskog kupa", kaže ona.   Lejla Njemčević je najbolja biciklIstkinja u Bosni i Hercegovini. Završila je najuspješniju sezonu prošle godine  u svojoj karijeri kao prva biciklistkinja svijeta na UCI svjetskoj maraton ranking listi. Trenutno zauzima 2. mjesto na Svjetskoj maraton ranking listi.

Nakon priprema u Hercegovini, te Metkoviću Lejla nastavlja sa dobrim utrkama, osvojivši  prvo mjesto na trećoj etapi trke u Andaluziji, odnosno drugo mjesto u generalnom plasmanu. „Sezona je krenula izuzetno dobro, nakon šest etapa Stefanie Dohrn i ja smo osvojile drugo mjesto u generalnom plasmanu i upisale po 180 UCI bodova. Posebno me raduje što je ovo bila utrka na kojoj smo nastupili da bi provjerili kako smo trenirali tokom zime i najbolja forma je planirana za maj mjesec kada me očekuje prva utrka Svjetskog kupa a vrlo brzo nakon tog nastupa i Evropsko prvenstvo“, kaže Lejla Njemčević u izjavi za „Slobodnu Bosnu“.  

S obzirom da je izuzetno blaga zima iza nas, interesiralo nas je kako su tekle same pripreme, jer rezultati su više nego sjajni, te da li je imala slobodnog vremena za sebe.

Lejla kaže da je zima uvijek najbitniji period godine za jednog biciklistu jer tada se najviše trenira izdržljivost a što je posebno teško s obzirom na vremenske uslove.

„Prvi dio priprema sam odradila u Čapljini i moji treninzi su bili u rasponu od 3 do 6.5 sati na biciklu. Također jedan dio priprema sam odradila i u Metkoviću gdje sam na stazama BK Metković imala sjajne uslove za tehničke treninge“, kaže ona.

Kad je u pitanju njeno slobodno vrijeme, obično ga provodi sa porodicom, u igri sa psom ili uz dobru knjigu.

Što se tiče kalendara takmičenja na pitanje koje je ciljeve sebi „zacrtala“ u predstojećoj sezoni najbolja bh. biciklistkinja kaže da je njen glavni cilj Evropsko i Svjetsko prvenstvo.

„Moj primarni cilj su Evropsko i Svjetsko prvenstvo, koje će biti izuzetno zahtjevno logistički s obzirom na to da se održava u Škotskoj. Nakon toga najveći ciljevi su utrke Svjetskog kupa koje se ove godine održavaju pod novim organizatorom i medijskim pokroviteljem, tako će u 2023. godini po prvi put sve velike biciklistički discipline imati zajednički Svjetski kup a što će sigurno dovesti do većeg broja gledaoca na utrkama“, kaže naša sagovornica.

Najbitnija dostignuća Lejle Njemčević:

Osvajačica Svjetske maraton lige

17 puta državna prvakinja

5 puta zaredom balkanska prvakinja 

4. mjesto Svjetske univerzitetske igre

trenutno zauzima 2. mjesto na Svjetskoj maraton ranking listi

Ono što je Lana Pudar u plivanju, to je Lejla u biciklizmu. Dakle, Lejla upisuje historiju biciklizma u BiH svojim fanstastičnim utrkama. Uvijek se postavlja pitanje koliko je država BiH i sportski savezi podržavaju sport, koliko se ulaže u bh. biciklizam?

„Od krucijalne važnosti je da se finansiranje vrhunskog sporta u BiH sistemski uredi. Olimpijski komitet BiH pokrenuo je kampanju koja se bavi ovom problematikom i svi sportski radnici, savezi i mi sportisti smo se priključili a cilj kampanje je sistemsko rješavanje problema finansiranja sportista. Istinski vjerujemo kako je to jedini način da se riješi status sportista a sigurna sam da bi to dovelo do izvrsnih sportskih dostignuća“, kaže ona.  

Na kraju razgovora sa Lejlom zanimalo nas je kakva je situacija sa biciklizomom kao disciplinom sporta s obzirom na prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine i blizinu planina koje su pogodne za ovaj sport.  Samim tim se nameće činjenica da je  brdski biciklizam popularan, a kakav je slučaj sa djevojčicama i djevojakama u našoj zemlji? Lejla nam kaže da postoji interes, i da je to veoma raduje.

„Posebno vidimo napredak u broju takmičarki i djevočjica na utrkama Premijer lige BiH. Vjerujem kako MTB biciklizam ima sjajne predispozicije u vidu prirodnih kapaciteta Bosne i Hercegovine i sigurna sam da ćemo u budućnosti imati nove velike šampione“, zaključuje Lejla Njemčević za „SB“.  (S. GOJAK)