.

 

 

 

 

 


.

Klub odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Prijedor tražio je na redovnoj

sjednici Skupštine Prijedora da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u ovom gradu.

Obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru FOTO: ARHIV Obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru FOTO: ARHIV
Prema tvrdnjama ovog Kluba odbornika, navodi se kako je Dan bijelih traka “bošnjačka propaganda”, te da Bošnjaci i Hrvati nikada u Prijedoru nisu morali nositi bijele trake. SNSD smatra da je “vezivanje bijele trake bila ratna oznaka raspoznavanja srpskih oružanih pripadnika u odbrani grada Prijedora 30. i 31. maja 1992. godine”.

Nakon ovog prijedloga, te nakon što im nije dozvoljeno da se obrate, odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) napustili su sjednicu.

– Odbornicima iz SDA i DF-a uskraćeno je pravo da repliciraju kolegi iz SNSD-a Dragoslavu Kabiću, koji je kazao da je Dan bijelih traka neosnovan i da bi trebalo sankcionirati ljude koji obilježavaju Dan bijelih traka, te kazao da zapravo Bošnjaci i Hrvati nikada nisu nosili bijele trake. Potom smo mi tražili riječ na njegovo izlaganje, nama je to zabranjeno, a uz to je prekršen i Poslovnik. Predsjednik skupštine Sead Jakupović iz SDP-a je dopustio četiri minute izlaganja u kojem su ponižavane bošnjačke i hrvatske žrtve u Gradu Prijedoru – rekao je za Vijesti.ba Ajdin Mešić, zastupnik SDA u Skupštini Grada Prijedora.

Dodao je da Jakupović nije dopustio repliku odbornicima SDA i DF-a pa su ti odbornici demonstrativno napustili skupštinu.

Ovakvo ponašanje SDP-a ne iznenađuje, naročito ako se uzme u obzir da je Enes Suljkanović, delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i kadar SDP-a, jedini bošnjački funkcioner u manjem entitetu koji je i ove godine 09. januara javno proslavio neustavni tzv. Dan RS-a.                   SAFF