.

 

 

 

 

 


.

Ramazan 1440. h.g./2019. godine nastupit će zalaskom sunca u nedjelju, 05. maja 2019. godine. 
Prvi teravih-namaz će se klanjati u nedjelju, dok će prvi dan posta ovogodišnjeg mubarek mjeseca ramazana biti u ponedjeljak, 06. maja.Tim povodom, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je vjernicima ramazansku poruku koju ovom prilikom prenosimo u cijelosti:- Hvaljen neka je Allah, utočište i izvorište svakoga dobra. U Njegovoj moći su sva naša imanja i sva naša nadanja. U ovim odabranim danima utječemo mu se od svakovrsnog zla i molimo za Njegovu milost. Neka su blagoslovljeni vjerovjesnici i Muhammed, a.s., i svi dobri ljudi do kraja svijeta.
 
Braćo i sestre.U ponedjeljak 6. maja ove godine je prvi dan ramazana. S posebnim ushićenjem iščekujemo taj mjesec ibadeta, pobožnosti, milosrđa i solidarnosti svake vrste. U njemu, možda više nego u drugim dobima, svjesni smo koliko smo, kao sinovi i kćeri Ademovi, upućeni jedni na druge. Blizina Bogu čini nas bližim i ljudima i drugim stvorenjima. U ovome mjesecu osjećamo harmoniju svijeta i ljepotu Allahova stvaranja.Vjerovjesnik Muhammed, a.s., govorio je da je vrijeme poput sablje: ako ga ne iskoristimo sasjet će nas. Zato se čuvajmo te sablje. Neka nam životni moto bude dobro koje s drugima dijelimo. Ako to sebi zadamo, prije ćemo dočekati da živimo u društvu dobrih i u društvu kome je dobro vrhunska vrijednost.Ramazan je prilika da na sebe i svijet oko sebe pogledamo iz perspektive naše odgovornosti. Uzdignimo se iznad svakodnevnice i postavimo sebi cilj: živjeti životom koji je posvećen Bogu, dobru i plemenitosti.
 
Poslanik islama Muhammed, a.s., učio nas je kako je post štit vjernika. Svaki ibadet, a post posebno, štiti nas od zla koje ne miruje. Post nam daje snagu da mu se efikasnije suprotstavimo.Pozivam vas da tu snagu usmjerimo na borbu protiv velikih pošasti našeg društva: korupcija i ovisnost o kockanju nagrizaju sve pore našeg društva i naših porodica. Vrijeme je da im se odlučno suprotstavimo i da naš moralni habitus učvrstimo i osnažimo.Braćo i sestre.Posebno nas raduje to da ćemo, voljom Božijom, u subotu, četvrtog maja, otvoriti vrata iz temelja obnovljene Aladže u Foči. Lijep je to ramazanski poklon cijeloj našoj napaćenoj zemlji. S velikom radošću i ushićenjem naša će vjernička srca biti puna i odlučna da se dobru još više posvetimo.S ovim mislima i dovom Uzvišenom Allahu, dž.š., svim muslimanima u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori: ramazan šerif mubarek olsun, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.(Vijesti.ba)