.

 

 

 

 

 


.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, prof. dr. Zijad

Bećirović, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirao je najnovije odnose na relaciji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić – odlazeći član Predsjedništva BiH i kandidat za ponovnog predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika. 

Pušta li Aleksandar Vučić Milorada Dodika “niz vodu”? Umjesto čestitki Dodiku – iz Beograda muk. Vučićevo ‘odricanje’ Dodika… Samo je dio naslova u vrlo uzavreloj atmosferi u “trećem poluvremenu” Općih izbora u BiH. 

U javnosti je formirano mišljenje da je Vučić uz opoziciju u RS-u, koju predvodi Jelena Trivić, kandidatkinja za predsjednicu RS-a. Posebno je zanimljivo da ove tvrdnje dolaze u vrijeme opozicionih mitinga – kakav bi se trebao održati i danas – na kojima se lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) optužuje za izbornu krađu. Šta se krije iza svega?

Sulude ideje

“Možda bi bilo bolje pitanje da li Milorad Dodik pokušava da oslabi i diskreditira predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Rukovodstvo Republike Srpske, kojem je presuđeno u Hagu, na čelu sa Radovanom Karadžićem, se skoro identično ponašalo nekada kao i Dodik sada. Karadžić je smatrao da može dobiti svoj  rat protiv Slobodana Miloševića i postati lider ”ujedinjenih srpskih zemalja”. Na kraju je izgubio i obojica su završili u Hagu. To su sulude ideje koje je danas nastavio Dodik, sada već u saradnji sa Rusijom, tako da je situacija unutar srpskog korpusa veoma složena”, objašnjava Bećirović.

Prema njegovim riječima, silina zahtjeva i akcija Dodika za razbijanjem BiH su upravo proporcionalni situaciji kada krenu razgovori o Kosovu. 

“Dodik tada pravi najveći pritisak na Beograd da već izgubljeno Kosovo, Srbija pokuša zamijeniti za Republiku Srpsku. Poseban pritisak je bio u vrijeme mitropolita SPC Amfilohija Radovića, koji je postao jedan od najvećih neprijatelja Vučića i tada je Dodik šurovao da svim onim koji su mogli nanijeti štetu Vučiću. I izbornu krađu i poraz kojeg je faktički doživio Dodik je adresirao na Vučića uzdajući se u jake ratne falange u Srbiji iz prošlih ratova, a koje su se nalazile u Vojsci Jugoslavije i SPC”, ističe direktor IFIMES-a.

Ruski pijun

Komentirajući navode o tome da “Dodik ruši Vučića”, Bećirović naglašava da je u politici sve moguće.

“Ali miješanje u politiku Republike Srpske je mač  sa dvije oštrice za svakoga od međunarodne zajednice, pa i do Vučića. Najveća akvizicija američke politike na Balkanu – Milorad Dodik – sada je ruski pijun i izvršilac. S druge strane Srbija je ipak moćna država za jednog Dodika i nisu potrebni izbori da bi ga Srbija uklonila. Zato mislim, da su međunarodni faktori i sam Dodik potencirali navodnu ugroženost Dodika od Srbije, tj. Vučića. Sjetite se, da je Dodik podržavao Borisa Tadića upravo protiv Vučića i… šta je bilo, ništa. Dodik kontinuirano uvlači Srbiju u moguće sukobe i to treba naglasiti, bez obzira na to kakva se politika vodila ili vodi u Srbiji”, ocijenio je Bećirović.

Dodikova nervoza

Odgovarajući na pitanje da li vjeruje da upravu Vučić stoji iza opozicije na čelu sa Jelenom Trivić, Bećirović zaključuje:

“Mislim da Vučić poprilično distancirano prati dešavanja u Republici Srpskoj. Sasvim sigurno nije stao na stranu Dodika. Postojeću situaciju ne možemo gledati „crno-bijelo“, mnogo je kompleksnija. Vučićeva izjava, da za čestitanje izbornom pobjedniku treba sačekati zvanične rezultate dovoljno je ilustrativna. Zbog toga je još veća nervoza kod Dodika i njegovog tabora, cijele armije privilegiranih”.  

RADIOSARAJEVO/PRESS