.

 

 

 

 

 


.

Genocid u Srebrenici nije nikakav mit, nego sudski utvrđen i presuđen genocid,

najveći zločin na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata. U njemu je ubijeno više od 8.372 osoba. Hiljade majki, supruga, kćerki i sestara i danas tragaju za kostima svojih najmilijih. Evropski parlament je 11. juli proglasio Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, poručila je danas na svom Facebook profilu ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.  Izjave evropske zastupnice iz Hrvatske Željane Zovko, koje su izrečene na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT), uvreda su svim žrtvama genocida. Za svaku osudu je izjava kojom se žrtvama genocida pokušava imputirati krivica zbog "izgradnje mitova u BiH na povijesti genocida i stradanja".

Zovko tim sramnim tvrdnjama pokušava "objasniti" zbog čega dio država članica Evropske unije odbija prihvatiti diskriminatorske prijedloge izborne reforme i traži poštivanje evropskih i standarda ljudskih prava.

Nije zabilježeno u historiji da se jedan cijeli narod, koji je bio žrtva genocida, pokušava diskvalificirati, diskreditirati i spriječiti u borbi za evropske principe i principe ljudskih prava za sve, baš zato što je bio žrtva najgore vrste zločina u historiji čovječanstva!

Ono što većina stanovništva BiH traži jeste da se primjenjuju demokratski standardi koje primjenjuju evropske države, a koje, uostalom, traži Evropski sud za ljudska prava i sve relevantne institucije.

A, kao opravdanje za daljnju etničku podjelu putem Izbornog zakona, Zovko optužuje žrtve za "izgradnju mitova" i krivicu sa zločinaca prebacuje na žrtvu.

Zvaničnici Republike Hrvatske priznaju genocid u Srebrenici, hrvatski predsjednici su odavali počast žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima, stoga ovakav istup zastupnice iz Hrvatske u Evropskom parlamentu iznenađuje i predstavlja neprihvatljiv presedan koji prijeti da naruši odnose dvije države", navela je ministrica Turković.  (Vijesti.ba)