.

 

 

 

 

 


.

Delegacija Kluba zastupnika Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu boravila je u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje su se susreli s političkim predstavnicima,

predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji. 

Po okončanju posjete naglasili su da svi zajednički moraju biti spremni dati sve od sebe kako bi postigli održiv kompromis jer u suprotnom država neće moći ići naprijed na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

EPP je najveća politička grupa u Evropi, a u Sarajevo su došli kako bi saslušali i doprinijeli trenutnim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona, razgovarali o perspektivi BiH u Evropskoj uniji te ukazali na neprihvatljivost poteza koje je povukla Republika Srpska.

Predsjedavajući EPP-a u Evropskom parlamentu Manfred Weber podvukao je da je za njih Bosna i Hercegovina zasigurno buduća punopravna članica Evropske unije te dodao da sve što oni rade ima za cilj da vide BiH kao buduću članicu.

Kaže da su se tokom susreta s političkim liderima stranaka koje su također članovi EPP-a uvjerili da oni žele pokazati i postići kompromis kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, dok su evropski parlamentarci jasno kazali da je dobijanje kandidatskog statusa za članstvo gotovo nemoguće ukoliko ne bude dogovora o tom važnom zakonu.

- To je ustvari preduvjet - da imamo finkacionalne državne institucije, ali i Izborni zakon koji će funkcionirati. To je naša poruka. Zatražili smo od svih da investiraju u postizanje kompromisa iako znamo da to nije lako, ali cijenimo dosadašnje napore svih aktera koji su spremni na kompromis - dodao je.

Baza svega je, naglašava, Dejtonski mirovni sporazum zbog čega je jasno kazao da ono što su vidjeli od Republike Srpske je vrlo neprihvatljivo i takvo ponašanje će imati posljedice.

Kaže da još ne može govoriti o mogućim sankcijama, ali u pitanju su velika ulaganja koja izdvaja Evropska unija koja je potrebno opravdati i koja ne dolaze bez ispunjavanja uvjeta.

Na evropskom nivou također se postavlja pitanje zašto se investira toliko u ovu regiju zbog čega je Weber posebno naglasio da finansiranje koje Evropska unija osigurava za BiH nisu bezuvjetna.

- Potreban je progres u smislu koje je Evropska komisija predstavila kroz 14 prioriteta kako bi se reformirala država i naša druga poruka je da postoje određeni uvjeti koje je potrebno ispuniti za dobijanje tog novca - pojasnio je Weber.

Kako je zaključio, ukoliko se postigne kompromis EPP će biti prva grupa koja će zagovarati kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

Posjeta je organizirana u ključnom trenutku samo osam mjeseci prije općih izbora i u trenutku kada su vlasti Republike Srpske donijele odluku da se povuku iz državnih institucija i sve to predstavlja izazov za integritet zemlje.

U posjeti BiH, uz Webera, boravili su potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a odgovorna za vanjske poslove Rasa Juknevičienė, glasnogovornik Kluba zastupnika EPP-a za proširenje i južno susjedstvo Andrey Kovatchev, predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjske poslove David McAllister, stalni izvjestitelj Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paul Rangel i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a Željana Zovko.(Vijesti.ba / Fena)