.

 

 

 

 

 


.

Članovi Predsjedništva BiH postupili su tako da zaštite državu BiH, njene simbole i samu instituciju Predsjedništva, 
kao šefa države.Takvim gestom možda su poslali i jaču poruku nego da su to uradili na neki drugi diplomatski način. Rekao je to za Federalnu TV direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović, komentarišući jučerašnji potez Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji su se odbili sastati s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom. Bećirović ističe da je nepoštivanje državnih simbola - zastave i grba BiH - prevršilo svaku mjeru, prenose Vijesti.ba.
 
- Naravno, to važi i za domaćina, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji bi morao poštovati diplomatsku praksu i ustavno-pravno uređenje BiH. A zastava i grb sastavni su dio ustavno-pravnog uređenja i Dejtonskog mirovnog sporazuma na koji se on vrlo često poziva - jasan je Bećirović. Uprkos činjenici da se Komšić i Džaferović jučer nisu sastali sa Lavrovom, to je ipak učinila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.  Vjerovatno je to bio dogovor između ministrice vanjskih poslova i dva člana Predsjedništva BiH, pored jednog "šamara" koji je dobio Sergej Lavrov od dva člana Predsjedništva, da se ne desi i totalni fijasko i ona je ulozi dobrog domaćina primila svog kolegu iz Ruske Federacije - govori Bećirović.
 
Sudeći prema saopštenju nakon sastanka, dodaje, razgovor je bio vrlo korektan i potvrdilo se prijateljstvo između dvije države, što je i razumljivo jer BiH treba da ima prijateljske odnose sa svim državama. Ali sve te države moraju poštovati ustavno-pravno uređenje BiH i njene institucije, što se prilikom ove posjete pokazalo da to nije tako, iz razloga što je sam ministar Lavrov u Lukavici naglašavao da je ponosan na to da je sudjelovao u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji jasno kaže da nadležnost za vanjsku politiku ima država BiH, a ne entiteti - dodaje Bećirović. Sve to ga, pojašnjava, podsjeća na neki ratni period, odnosno da je ruska politika ovdje doživjela neku vrstu profanisanja, prenose Vijesti.ba. To je politika posjeta Lukavici i Grudama, gdje se našao i sa Čovićem. Samo je još Lavrov trebao da ode na Pale i imali bismo komplet zaokruženu sliku ruske politike i njenog odnosa prema BiH - zaključio je Bećirović. (Vijesti.ba)