.

 

 

 

 

 


.

“Kolege su oduševljene i zaista sa svih strana dobijam lijepe poruke podrške za ‘Sehurske priče’,

vjerovatno i zato što je ovo prvi put da samo muslimanske žene vode ramazanski program, nešto posve novo u svijetu, ne samo u Holandiji. Nigdje nemaš sedam muslimanskih voditeljica koje zajedno prave ‘suhoor show’.”      

Prvi put u historiji najvećeg holandskog radioprograma NPO 2 i NPO KX, nacionalnih frekvencija, ovog ramazana započeo je specijalni program “Sehurske priče” (“Suhoor Stories”), koje prezentira sedam muslimanki iz Holandije. Dio ovog jedinstvenog i unikatnog projekta za više od pet posto Holanđana (više od milion stanovnika) čija je vjera islam jeste i Leila Prnjavorac, Bosanka iz Doboja, koja je s porodicom pod prisilom lokalnih srpskih vlasti prognana 1993. godine u Holandiju. Zajedno s Norom Akachar, Oussimom Tajmout, Sevvalom Kayhan, Sabrom Rahiembaks, Fitrijom Jelyta i Dounijom Maakor, Leila svako jutro u dinamičnom programu s mnogo gostiju obilježava sehursko vrijeme i uvodi holandske postače u još jedan ramazanski dan sve do pola sata pred izlazak sunca. I tako će biti od 22. marta do 22. aprila.

Kako su na zvaničnoj veb-stranici naveli iz NPO 2, “program je zamišljen da se dostojanstveno isprati za muslimane posebni sehurski moment i početak posta proslavi s brojnim aktuelnostima, inspirativnim pričama, korisnim receptima, ali i savjetima za post, a taj posao je povjeren i dat u ruke sedam muslimanki-prezentatorki iz Holandije”.

Leila Prnjavorac (40) nam je odmah priznala da je polaskana što je u društvu sedam holandskih muslimanki koje prvi put u historiji ove zemlje priređuju sehurski program za postače te je pojasnila kako je izabrana.

“Kontaktirali su me prije tri-četiri sedmice. Išlo je preko Instagram najava. Nora Akachar, glumica i voditeljica, imala je moje ime na listi potencijalnih kandidata za prezentatore. Poznaje me od ranije i slušala je moj talkshow na 'FunX' prije petnaest-dvadeset godina. Ona mi je ispričala da je upravo moja malenkost bila, u ta doba, prva muslimanka koja je vodila radio u Holandiji, da je pomislila ‘he, vidi, i za ljude kao ja ima mjesta na holandskom radiju i mediju’. Tako da dvadeset godina poslije ona mene vraća na radio ‘Full Circle’ i ispunjava ovu želju, a TV i podcast dobijamo kao ekstra poklon. Moja prva ljubav uvijek je bio radio. Ramazanski ‘miracle’, mogla bih kazati.” 

Leila je ponosna na bosansko porijeklo i rado je već u prvom izdanju prenijela vlastita ramazanska iskustva iz Bosne i Hercegovine holandskim slušaocima. 

“Moje prvo sjećanje na ramazan seže u doba kada sam imala približno sedam godina. Sjedila sam kod mame u kuhinji. Ona je bila sve pripremila za sehur, a ja sam je pratila punim srcem. Iz ništa sam joj rekla: ‘Mama, kada ja poslije budem u školi, i ja ću kao i ti da postim.’ Ona me pogleda milo i reče: 'Lelice moja, ti kada budeš u školi, samo jedi, srce moje, ne brini se ništa, kada dođeš kući, ja ću tebi to vrijeme što si jela – zašiti.' Bila sam nekako sva sretna da sam taj ramazan postila kao i moja mama i tetke. Ramazan me uvijek vraća na lijepa vremena puna ljubavi, zajedništva s familijom, dragim komšijama, u vrijeme gdje je respekt i ljubav bilo to što nas je ujedinjavalo”, naglašava ova Dobojka uz napomenu da će imati gostiju iz Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih dijelova muslimanskog svijeta.

“Cilj mi je pokazati diverzitet muslimana u svijetu i različito iskustvo u vjeri. Važno mi je i da svoje priče iznesu oni koji nisu uvijek u prilici dobiti malo pažnje i svjetlosti za sebe. Na kraju, i oni su dio Holandije”, ističe Leila.

Prve reakcije publike, ali i kolega, po njenim riječima, jesu divne, pogotovo mladih jer vide da su napokon predstavljeni i na nacionalnom radiju.

“Kolege su oduševljene i zaista sa svih strana dobijam lijepe poruke podrške za ‘Sehurske priče’, vjerovatno i zato što je ovo prvi put da samo muslimanske žene vode ramazanski program, nešto posve novo u svijetu, ne samo u Holandiji. Nigdje nemaš sedam muslimanskih voditeljica koje zajedno prave ‘suhoor show’. Imat ćemo u programu i kako mladi i profesori u školama provode ovaj mjesec, potom o diskriminaciji i rasizmu, različitostima, o starijim migrantima i izbjeglicama itd. Volim imati lijepe razgovore s interesantnim ljudima”, rekla nam je za kraj Prnjavorac, posljednjih godina i voditeljica Centralne komemoracije povodom 11. jula i sjećanja na Genocid u Srebrenici koja se održava pred Holandskim parlamentom u Den Haagu. 

Leila je završila studij komunikacija, a godinama radi kao freelancer u holandskom medijskom svijetu, gdje za nju ne fali posla. Njen predani profesionalni javni angažman kao etablirane prezentatorke, PR savjetnice i instruktorice u različitim projektima i programima diljem Holandije, a i onaj dobrovoljni, na integraciji mladih, žena i stranaca u holandsko društvo, prepoznali su i u lokalnim zajednicama. Tako je u nekoliko godina dobila dva lijepa priznanja u gradu u kojem živi:  “Hagenaar van het jaar” (Ličnost godine u Den Haagu) 2017. godine, a tri godine poslije, 2020. godine, i “Het Haags vrijheidsambassadeur 2020” (Haški ambasador slobode 2020), po čemu je među rijetkim Bosancima i Hercegovcima u zemlji tulipana s tako vrijednim priznanjima dobijenim od lokalne zajednice za uspješnu karijeru i integraciju. stav.ba