.

 

 

 

 

 


.

"Svi moraju znati da nema treće opcije.

Ja sam odlučio za postupak koji je predviđen Ustavom, Zakonom i Poslovnikom", poručio je Bećirović.  Nakon vanredne sjednice na kojoj su članovi Predsjedništva BiH, Denis Bećirović i Željka Cvijanović preglasali Željka Komšića i većinom (2:1) glasova izabrali Borjanu Krišto za novu mandatarku Vijeća ministara BiH, medijima se obratio Denis Bećirović, objašnjavajući kako je ovo bilo najbrže imenovanje mandatara u postdejtonskom periodu (najbrže je za mandatara imenovan Adnan Terzić, op. SB)

Kazao je da su danas pred članovima Predsjedništva postojale dvije opcije: 1) da i dalje predsjedavajući ostane Zoran Tegeltija, predsjedavajući koji je vodio najgore Vijeće ministara u ovom stoljeću ili 2) da glasamo u skladu s Ustavom i da otvorimo proces konstituiranja Vijeća ministara BiH. 

"Svi moraju znati da nema treće opcije. Ja sam odlučio za postupak koji je predviđen Ustavom, Zakonom i Poslovnikom", poručio je Bećirović, zanemarujući činjenicu da se kandidatkinja HDZ-a, Borjana Krišto, nije udostojila doći na sjednicu Predsjedništva BiH kako bi odgovorila ne neka važna pitanja, poput NATO integracija koji se uopćene spominju u potpisanom programu Osmorke, HDZ-a i SNSD-a.  

"Važno je da se krenu poštivati rokovi potpisani Zakonom BiH. Mandatar je u prošlom sazivu izabran 14 mjeseci nakon izbora. U ovom mandatu, nakon procedura, za manje od mjesec dana. To je pozitivna poruka", kazao je Bećirović, ne obazirući se na činjenicu da je Zoran Tegeltija imanovan za mandatara tek nakon što su članovi Predsjedništva BiH, Dodik, Džaferović i Komšić, nakon niza propalih pokušaja, jednoglasno usvojili odluku da se u sjedište NATO-a pošalje dokument koji će značiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP). 

Šefik Džaferović je nakon imenovanja Zorana Tegeltije kazao je kako je dogovoren dokument koji podržava NATO, ali i svjetske sile. 

On je kazao da je Predsjedništvo usvojilo Plan reformi Bosne i Hercegovine, koji će biti dostavljen putem Stalne misije pri NATO savezu u Briselu, jedan dan nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara u Vijeću ministara, objavili su tada svi mediji u BiH.  Bila je to velika pobjeda Šefika Džaferovića i Željka Komšića, odnosno veliki poraz Milorada Dodika koji je mjesecima unazad tvrdio da nikada neće pristati da se u Brisel pošalje Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP)  (SB)