.

 

 

 

 

 


.

Postoje dvije vrste ljudi kada je u pitanju oprez u konzumiranju hrane s rokom trajanja
 – prva grupa je ona koja je pretjerano oprezna i ona koja nije dovoljno oprezna… Sve između samo su nijanse.Evo smjernica koje će vam dati pravu sliku o tome kada je moguće konzumirati hranu i nakon isteka roka trajanja i na šta obratiti pažnju.
 
– Mlijeko – Skoro da nema ništa gore od pokvarenih mliječnih proizvoda (na vrhu liste ipak su pokvareno meso i jaja). Ako kupujete prerađeno mlijeko, bez obzira na postotak masnoća, ono je dobro za konzumaciju i do sedam dana nakon isteka roka trajanja. Naravno, mora se držati u frižideru i na njemu ne smije biti vidljivih promjena, čudnih mirisa i sl.
 
– Jogurt – Ovo je namirnica koja vrlo često završava neotvorena u smeću, jer joj je istekao službeni rok trajanja. Ako je skladišten na pravilan način u frižideru i nije otvoren, možete ga konzumirati i nekoliko dana nakon isteka roka trajanja.
– Orašasti plodovi – Ako ne stoje na vlazi ili nisu direktno izloženi suncu, dobri su za konzumaciju i od šest do 12 mjeseci nakon isteka roka.
 
– Maslinovo ulje – Ako ga držite na tamnom mjestu, koje ima ujednačenu temperaturu (maslinovo ulje ne smije se držati u frižideru), tada može trajati i do dvije godine nakon isteka službenog roka trajanja.
– Trajni hljeb – S obzirom na to da sadrži konzervanse, može držati i do mjesec nakon isteka roka trajanja ako vrećica nije otvorena.
 
– Začinski umaci – Majoneza, senf, kečap i još neke druge varijacije, ako nisu napravljene kod kuće, imaju zaista duge rokove trajanja. Naravno, ako postoji sumnja da nešto nije uredu, odnosno da su namirnice promijenile boju, miris, konzistenciju, odmah ih bacite.
– Meso – Piletinu ne treba konzumirati nakon isteka roka.
– Jaja – Jaja konzumirajte u roku koji je naznačen na ambalaži.       kuharica.avaz.ba