.

 

 

 

 

 


.

PROBLEM: Esselamu alejkum! Imao sam djevojku i zabavljali smo se par godina. Kad smo se krenuli zabavljati nisam bio toliko u vjeri,

 bilo je grešaka s moje i s njene strane. I nedavno me je ostavila jer nije “išlo” mada mislim je to bio sam izgovor. Počeo sam klanjati i trudim se da budem bliži Gospodaru. Iskreno da vam kažem halalio sam joj toliko stvari i spreman sam opet halaliti, volim je i stvarno sam se zalagao za našu vezu. Nismo bili intimni, iskreno jer ja nisam želio ništa prije braka. Problem se danas povećao, jer me je zvala da se vidimo i ja sam pristao vidjeli smo se saznao sam da ima drugog momka (iskreno momak je “loša osoba”), i ona bi se ko možda htjela da mi se vrati. Ja bih njoj iskreno mogao opet oprostiti i halaliti, barem se nadam, ali se pitam isplatili se pružiti novu priliku?

Halalite na ovako načinu pisanja 3-4 puta me je prevarila tj. poljubila se s drugim i to sam joj halalio, jer sam i ja na početku sličnu grešku napravio i shvatio da nju volim. Iskreno ne znam ni sam više, molim Dragog Allaha svaki dan da mi podari ono što je najbolje za mene. Ako imate kakav savjet i uputu bio bih vam zahvalan. Allah vas nagradio.

SAVJET: Dragi brate, we alejkumus-selam. Jasno se vidi iz tvog pitanja da već dugo patiš za tom djevojkom i da se od vašeg raskida nisi smirio. Zato je i ponovni razgovor u tebi probudio nade da od vas možda bude nešto. Ali to, nažalost, nije tačno.

Jedna od stvari koje moraš da naučiš jeste da osobu ne cijeniš samo po riječima, već obrati pažnju na djela. Riječi i djela te djevojke su u raskoraku. Dok tebe zavarava kako želi biti s tobom, istovremeno je i dalje u vezi s tim momkom. To ti govori da tebe koristi SAMO kao prijatelja i osobu koju može iskoristiti kako bi možda načinila svog momka ljubomornim.
Drugo, navodiš kako te je prevarila više puta i ti si joj halalio. Samim tim činom si joj dao do znanja da može s tobom raditi šta hoće. Ne cijeniš sebe. Nakon toga je i vaša veza krenula k kraju, jer su njeni osjećaji nestali.

Žena, brate moj, na prvom mjestu traži sigurnost od muškarca. Traži osobu koja ima stav i poštuje sebe. Zato nemoj ti samog sebe ponižavati i tako malo cijeniti. Ti vjeruješ u Allaha, klanjaš namaz, i imaš mnoštvo kvaliteta i vrlina. Pa nemoj to zaboraviti.

Brate moj, tebi treba supruga koja će tvoju djecu odgajati. Da li ti zbilja želiš da takva žena poput te koju si opisao bude majka tvoje djece, i da s njom provedeš cijeli život? Da te iz dana u dan kopka gdje je, šta radi, s kim je? Moraš naučiti kako da kažeš riječ Ne. Ti si muškarac i treba da vodiš brigu o porodici u budućnosti, inšaAllah. Moraš naučiti da postaviš granice i da ne dopustiš ljudima da se tako ophode prema tebi. I vjeruj, tada ćete ljudi puno više cijeniti nego sad.

Tvoje sadašnje patnje su dijelom vezane i za tvoje konstantno razmišljanje o toj djevojci. Možda se brineš, pa volim je, šta da radim, ovakvu poput nje ne mogu naći? Odgovor na to je – da, možeš, uz Božiju pomoć. To te samo šejtan prokleti plaši i želi da tuguješ. Umjesto da se toliko brineš, poradi na svom imanu.

Približi se Allahu, čitaj, uči. Radi nešto korisno. Završi fakultet. Vodi brigu o rodbinskim vezama. I istovremeno poradi na traženja hajirli žene vjernice za brak. Ako budeš tražio vjernicu, Allah će ti dati hajr i u braku i u porodu. I kad, uz Božiju pomoć, stupiš u brak s hajirli suprugom, nećeš se ni sjetiti te tvoje bivše.

Ne brini se, Allahu se obrati i On će ti sigurno dati onu koja je za tebe najbolja. Ako te još šta bude zanimalo ili mučilo, slobodno nam se obrati. A naša posljednja dova je: „Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu, Gospodaru svih svjetova“.

Nedim Botić, prof.              n-um.com