.

 

 

 

 

 


.

Kada govori o intimnom odnosu izmedu supružnika, 

Kur’an casni upotrebljava uzvišene i prefinjene izraze koji oznacavaju poseban odnos izmedu njih, pun ljubavi, pažnje i medusobnog razumijevanja. O ovim primjerima treba pomno razmisliti.Islamski autoriteti koji su pisali o ovoj temi naznacavali su važnost i znacaj redovne predigre izmedu supružnika, a prije samog intimnog odnosa. Prije nego što posije sjeme, zemljoradnik pažljivo pripremi oranicu, pa tako i muž treba pripremiti ženu za spolni odnos, u kojem ce oboje istinski uživati na dozvoljen nacin, predano, bezbrižno i s ljubavlju.U intimnom odnosu dolazi do istinskog sjedinjenja, i duše i tijela, supružnika. Supružnici se potpuno predaju jedno drugom, rastereceni od svih ovodunjaluckih briga i obaveza.Medusobna blizina ih smiruje i cini sretnim. Kur’an i hadis jasno nam kazuju o uticaju žene na muškarca i obratno, naznacivši da su supružnici jedno drugom odjeca, a da su supruge muževima ”njive” kojima prilaze po želji.Ova želja je u intimi supružnika uglavnom obostrana. Da bi intima bila što ljepša, bolja i potpunija, te da bi supružnici istinski uživali u istoj, predigra biva nezaobilazan cin.
 
Predigra podrazumijeva razmjenu poljubaca i nježnih rijeci, te cin medusobnog milovanja i stimuliranja.U procesu predigre muž treba ljubiti suprugu osjecajno i predano, a ne hladno i formalno. Autori i istraživaci ove tematike tvrde da supruge tokom predigre, ali i same intime, vole slušati slatkorjecive fraze i tjepanja od strane supruga, bez da im to uopce dosadi.Ljubljenje je umijece i treba to imati na umu. Istraživaci tvrde da mnogi supružnici vole da se ljube i prije, i tokom, ali i nakon intimnog cina, i da je mnogima to jako bitna stvar. Stoga, imajmo na umu da kvalitetni, socni i istinski poljupci mogu bracnu vezu poboljšati i ustabiliti, kao i sam redovan i kvalitan ‘intimni život’.U procesu predigre, ali i same intime, supružnici trebaju dati doznanja jedno drugom da im je uistinu lijepo i da istinski uživaju.
 
U djelu Ed-Durrul-muhtar, Muhammed b. Abidin navodi da je Ebu Jusuf jedne prilike, dok su bili poducavani propisima iz bracnog prava, upitao svog ucitelja Ebu Hanifu o dozvoljenosti medusobnog spolnog stimuliranja supružnika radi postizanja erekcije. Imami azam Ebu Hanife mu je odgovorio: ”Ne vidim u tome ništa loše. Naprotiv, nadam se da ce supružnici za to imati nagradu.”U djelu El-Fununu fi gurfetin-nevm, šejh Muhammed Hassan, navodi da je utvrdeno je zarad ženine penetracije potrebno proci kroz odredene etape, i da muž to svakako treba i mora imati na umu.On istice važnost poznavanja ‘mape muškog i ženskog tijela’ i naznacava važnost poznavanja erogenih zona u procesu predigre, ali i samog intimnog cina.Tvrdi da se žene razlikuju u pogledu erogenih zona i da je ono što vole razlicito, od žene do žene, te da je muževa dužnost da to uvidi i spozna, te da se potrudi da svojoj voljenoj supruzi udovolji što više, kako bi njen užitak, njena radost i sreca prilikom intime bili podjednako kvalitetno doživljeni.Iscitavajuci savjete koji se nalaze i u knjigama naših domacih autorica i autora koji su pisali na ovu temu, vidimo da svi podjednako savjetuju dugu i kvalitetnu opuštajucu predigru u kojoj se partneru treba sasvim i potpuno predati, ne žureci uopce.
 
Muslimanski autori i spisatelji koji su pisali na temu seksualnosti u islamu, te govorili i pisali o umijecu vodenja ljubavi, jasno su naznacili da udovoljavanje strastima na dozvoljen nacin treba biti u okviru želje za Allahovom naklonošcu, postizanjem seksualnog zadovoljstva supružnika kao i u odvracanju od onog što je zabranjeno. Treba imati namjeru da se stekne cestit porod koji ce robovati Uzvišenom Allahu, nikog Mu ravnim ne smatrajuci. Cestita vjernicka porodica okosnica je sretnog, izgradenog i uspješnog društva.I na kraju, navešcemo dovu koja se preporucuje prije samog intimnog cina, a koju bilježe Buharija i Muslim. Ta dova glasi: ”Bismilahi. Allahumme džennibneš-šejtane ve džennibiš-šejtane ma rezaktena.”/ U ime Allaha, Allahu udalji od nas šejtana i udalji ga od djeteta kojeg nam (eventualno nakon ovog cina) daruješ! /Neki alimi smatraju da ove rijeci ne mora izgovarati žena, vec to samo cini muž.    Za Akos.ba piše: Admir Ikovic