.

 

 

 

 

 


.

Mjesec maj tradicionalno je u svijetu obilježen raznim oblicima skretanja pozornosti na arterijsku hipertenziju, na najvećeg "tihog ubicu" današnjice.

Ljudi obično za problem vole kriviti druge, a također za rješavanje istih traže i očekuju pomoć drugih.

Isto vrijedi za povišen krvni tlak.

Kada saznaju da imaju povišen krvni tlak najčešće za to okrivljuju svoje gene, ali tek se oko četvrtine problema može pripisati nasljeđu. Dobar dio skriva se u današnjem načinu života primarno u premalo kretanja, prevelikoj konzumaciji preslane hrane, premalome unosu voća i povrća, debljini, pušenju i ostalim porocima zapadnjačkoga sve više dekadentnoga svijeta. Ti demoni, kao sirene Odiseja, pozivom na svoju slatku ali opasno lažnu ugodu odvlače velik dio čovječanstva prema hridima smrti. Tome bi se svako trebao i morao oduprijeti sam.

Svako mora biti svjestan kako svojim zubima sam sebi kopa grob, kako s manje tjelovježbe brže hrli smrti. Međutim, čovjek radije okreće glavu i misli kako to neće pogoditi baš njega. Ili kako je njegov djed pušio od mladosti i doživio devedesetu. No, povišen krvni tlak ne bira žrtve, na njegovoj smo listi svi, a iznimke samo potvrđuju pravilo. Teško je mijenjati loše navike i još je teže oduprijeti se stalnom bombardiranju raznih lascivinih poziva na površne užitke. Tu zaista većina sugrađana treba pomoć drugih na prvome mjestu u stalnome podsjećanju na opasnosti, ali i poduci kako odoliti.

Dodatnu pomoć mora pružiti industrija hrane, pa i duhana promjenama svojih recepata i sličnim pozitivnim pomacima. Prevencija je ključan zadatak suvremene medicine, a kontrola arterijske hipertenzije najbolji barometer zdravstvene prosvjećenosti naroda. Na žalost, za Hrvatsku ti podaci baš nisu za pohvalu. Ovo je ponovljen poziv da redovno pratite sve korisne poruke koje stručnjaci šalju preko naših društvenih mreža. (Ordinacija.vecernji.hr)