.

 

 

 

 

 


.

Postoje trenuci, poput trudnoće, kada je neizbježno stalno trčanje na toalet, ali što ako je kod vas baš suprotna situacija i vrlo ste rijetko na toaletu?  

Hrana i napici koji prirodno pomažu organizmu da se riješi tekućine (a i viška soli) se često nazivaju diureticima. “Namirnice koje su pune vode će i povećati volumen urina u mjehuru, poput čaja, vode i voća kojeg jedete tokom dana. Sve one ne moraju nužno biti diuretik, radi se samo o tome da sadrže velike količine vode i tako pojačavaju proizvodnu urina“, dodaje dr. Elizabeth Kvaler, ginekolog i urolog. No tu nije priči kraj. Uz namirnice koje sadrže vodu, postoje i one koje će iritirati mjehur i učiniti da češće mokrite.“ U tu kategoriju hrane spada kofein, ljuta hrana, citrusi i alkohol, a osim kofeina i alkohola, ne radi se o diureticima“, dodaje Kavler.

Diuretici 

pomažu u izbacivanju vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Priroda nas je podarila određenim namirnicama koje možemo koristiti u ovu svrhu, a doktorica donosi i popis namirnica koje to jesu i koje će potaknuti češće pražnjenje mjehura.

Voće

Ovo su namirnice koje su najčešće prirodni diuretik, a posebno se tu ističu lubenice, grožđe i borovnice, a limun i ananas isto mogu djelovati kao diuretik.

Povrće

Postoji i povrće koje će potaknuti izbacivanje urina a po tom su djelovanju poznati krastavci, šparoge, cvekla i celer. No i luk i bijeli luk se također smatraju diureticima.

Začini

Začini poput peršuna brzo prolaze kroz organizam i mogu povečati količinu urina. Peršun je prirodni diuretik te čisti krv, stimulira cirkulaciju, izbacuje toksine iz tijela putem bubrega. A čini i vaš zadah boljim! Biljka medvjeđe grožđe (latinskog naziva arctostaphylos uva ursi djeluje na izlučivanje mokraćena čišćenje i dezinfekciju mokraćnih kanala. Obično se koristi u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama, kao što je list breze ili korijen sladića, jer sadrži mnogo taninske kiseline koja može nekima teško pasti na želudac.

Gazirani napici

Iako su na lošem glasu, posebno kada su bubrezi u pitanju, oni sadrže kofein pa će iritirati mjehur, ali će djelovati i kao diuretik, a sadrže i brojne nezdrave komponente koje mogu utjecati na razvoj bubrežnog kamenca.

Na kraju, ako želite smanjiti broj posjeta toaletu, pazite koliko vode pijete, a ako pijete više nego što je organizmu potrebno, to će iz vas i izaći u obliku mokraće. Isto tako ako mislite da su namirnice i napici koji će ubrzati proizvodnju mokraće zdravi za vaš mjehur, to ne mora biti istina. Pa iako je kofein diuretik to ne znači da nudi nutrijente i vitamine. Kao i u većini stvari, umjerenost je ključ.

Zašto se voda zadržava u organizmu?

Uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u mnogim stanjima, navikama ili propustima u prehrani. Neuravnoteženost hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a mogu ženu ostaviti otečenom, a nije tajna kako mnoge primijete kako su im grudi "punije" par dan prije nego što trebaju dobiti mjesečnicu. Pretjerani unos soli, šećera i masti mogu pridonijeti zadržavanju vode u organizmu, čemu dodatno pogoduje nedovoljni unos vitamina B kompleksa i proteina.

Brza hrana i jela koja su jako zasoljena djeluju tako da tijelo počne zadržavati vodu, a mi se osjećamo nadutima u području trbuha i u ekstremitetima. Također, kronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu uzrokovati zadržavanje vode. Vodite brigu o svom tijelu i krećite se - svakodnevno pođite u žustru šetnju ili vježbajte 30 minuta kako bi potaknuli limfu. Hranite se svježim voćem i povrćem kako biste nadoknadili gubitak važnih nutrijenata koje je mokraća "odnijela". Pijte osam čaša vode dnevno, jer što je vaše tijelo hidrirano, to će manje zadržavati tekućinu.

(Ordinacija.vcernji.hr)