.

 

 

 

 

 


.

Tekst prenosimo sa stranice Ordinacija.vecernji.hr. Već znate da slatki napici mogu povećati rizik od raznih bolesti, ali nova studija ističe još jedan napitak: onaj gazirani koji može povećati šanse da se rak debelog crijeva, treći najčešći rak koji se javlja kod žena i muškaraca.

Rak debelog crijeva predstavlja drugi najčešći uzrok smrtnosti od malignih bolesti u Hrvatskoj. Kod muškaraca je odmah iza raka pluća, a kod žena iza raka dojke.

U studiji koja je objavljena u magazinu Gut, znanstvenici su koristili podatke već provedene studije, u kojoj je 96 000 žena prijavilo koji to napitak piju u upitniku koji im se davao svake 4 godine.

Ispostavilo se da žene koje piju dva ili više zaslađena napitka u danu imaju čak dva put veće šanse da će se kod njih ranije razviti rak debelog crijeva (prije 50.-te godine života), u usporedbi s onima koje su pile manje od jednog slatkog napitka u tjednu. Svaki napitak koji se popio u danu je povezan sa 16 posto većom šansom za razvojem zloćudne bolesti.

Uz to, ako se svakodnevno konzumiraju takvi napici između 13.-te i 18.-te godine života, postoji čak i 32 posto veći rizik. Sveukupno je kod 109 sudionika studije otkriven rak crijeva u mlađoj dobi.

Ti napici uključuju gazirana pića, ali i ona koja to nisu ali imaju puno šećera ili fruktoze, poput voćnih napitaka, zaslađenih hladnih čajeva... Pojasnio je to voditelj studije Jinhee Hur, Ph.D., s odsjeka prehrane na sveučilištu Harvard.

Dok znanstvenici znaju da previše šećera može imati jako loš utjecaj na zdravlje, i dalje ih je zanimalo što to točno iz takvih napitaka uzrokuje ranu pojavu raka debelog crijeva.

Hur misli kako i tvrda hrana s istim brojem kalorija pruža više zadovoljstva od slatkih napitaka, što može uzrokovati i pretilost. To pak može dovesti do problema s inzulinom i dijabetesa, a sve su to faktori za razvoj raka.

Radi se o zapadnjačkoj hrani koja je većinom procesuirana i ima jako malo vlakana. Kako biste smanjili svoj rizik, zamijenite zaslađena pića s vodom ili mlijekom, kavom i čajem bez šećera i dobro pazite što jedete.

Hur savjetuje da se jede što manje crvenog mesa i onog procesuiranog, koje je također povezano s razvojem raka debelog crijeva.

Simptomi raka debelog crijeva

Nažalost, simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti provoditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako su u pitanju visokorizične skupine. Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i liječenje započne odmah, on je izlječiv.

1. Umor:   Jedan od glavnih simptoma raka debelog crijeva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može biti povezan s tisućama tegoba, stanja i bolesti, no ako također osjećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.

2. Anemija:  Niska razina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blijede desni, osjećaj trnaca u rukama i nogama te umor. Ako je vaš liječnik ustanovio kako imate nisku razinu hemoglobina, preporučuje se provesti kolonoskopiju i pregled gastrointestinalnog trakta.

3. Krvava stolica:  Krv može biti posljedica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji u pravilu prethodi raku debelog crijeva) ili nekog drugog zdravstvenog problema. Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je riječ i ignorirate prisutnost krvi u stolici, neovisno o kojoj je količini riječ. Ako je prisutna krv svijetlo crvena, odmah se javite liječniku na pregled.

4. Promjena rutine:  Većina ljudi ima svoju rutinu pražnjenja crijeva. Ako ste odjednom promijenili svoj "ritam" ili bez očitog razloga imali proljev, zatvor ili osjećali dugotrajnu nadutost, javite se liječniku. (SB)