.

 

 

 

 

 


.

Ugljikohidrat iz tjestenine nekako već godinama imaju lošu reputaciju kada je u pitanju održavanje zdrave tjelesne težine. 
No jedno istraživanje je pokazalo da je unos energije bio sličan među onima koji su jeli tjesteninu i onima koji nisu što znači da konzumiranje ugljikohidrata sadržanih u tjestenini ne znači unos i više kalorija. Studija je također utvrdila da je redovita konzumacija tjestenine povezana s većim unosom hranjivih sastojaka i boljom kvalitetom prehrane. Istraživanje, objavljeno u kolovozu u časopisu Frontiers in Nutrition, proveo je Yanni Papanikolau, istraživač sa Sveučilišta u Torontu i potpredsjednik istraživačke tvrtke Nutritional Strategies. Njime je analizirana prehrana 323 djece između 2 i 18 godina i 400 odraslih (starijih od 19 godina).
 
Studija je pokazala da su potrošači tjestenine povećali dnevni unos dijetalnih vlakana, folata, željeza, magnezija i vitamina E u usporedbi s onima koji nisu konzumirali tjesteninu. “Odrasli potrošači tjestenine smanjili su unos dodanog šećera i zasićenih masti, dok nisu primijećene razlike u unosu natrija u odnosu na one koji nisu jeli tjesteninu. Konzumacija tjestenine u djece bila je povezana s nižim zasićenim mastima, bez razlike u unosu dodanih šećera i natrija. Konzumacija tjestenine bila je povezana i s poboljšanom kvalitetom prehrane u odnosu na one ljude koji je nisu konzumirali”, objavljeno je u izvješću.Također je utvrđeno da je dnevno unošenje kalija, kalcija, vitamina A i vitamina D bilo slično u obje grupe.
 
Uz to, spolno specifična analiza otkrila je smanjeni indeks tjelesne mase, opseg struka i tjelesnu težinu u žena u dobi od 19 do 50 godina u usporedbi s onim ženama koje nisu konzumirali tjesteninu. Sveukupno, konzumacija tjestenine povezana je s boljom kvalitetom prehrane i poboljšanim unosom hranjivih sastojaka. Dnevno konzumiranje porcije tjestenine prilagođeno potrebama svakog pojedinca može “imati koristi za javno zdravlje”, zaključuje studija. Naime, tjestenina je prirodno siromašna natrijem i ne sadrži kolesterol. Tjestenina od cjelovitih žitarica može osigurati do 25% preporučenog dnevnog unosa vlakana. Uz to, ugljikohidrati poput tjestenine osiguravaju glukozu, ključno gorivo za vaš mozak i mišiće te pružaju trajnu energiju, piše Italy Magazine. “Tjestenina može biti učinkovit temelj za dobru prehranu tijekom cijelog životnog ciklusa, jer služi kao savršen sustav dostave voća, povrća, nemasnog mesa, ribe i mahunarki”, rekla je nutricionistica Diane Welland.“Ova analiza naglašava nutritivnu važnost žitarica, poput tjestenine, u skladu sa zdravom prehranom. To pokazuje da oni koji jedu tjesteninu imaju kvalitetniju prehranu od onih koji ne jedu tjesteninu”, zaključila je.  (TIP/Izvor: Index.hr/Foto:Pexels)