.

 

 

 

 

 


.

Otkako se pojavio koronavirus u Bosni i Hercegovini, roditeljima je jedina briga kako zaštititi dijete od zaraze.
 Prema riječima pedijatrice Jasminke Smlatić-Muhadžić, obavezna je opća higijena, a to podrazumijeva - često pranje ruku vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola.  prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom te baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.
- izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.
- izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.
- potrebno je djecu držati na distanci od najmanje metar između njih i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.
- Izbjegavati direktne nezaštićene kontakte sa životinjama i površinama koje su u kontaktu sa istim.
- Ne davati djeci sirove i nedovoljno kuhane proizvode životinjskog porijekla.
- Ne voditi ih na veća okupljanja, ako je moguće ne voditi ih u vrtiće.Dodala je da je važno jačanje imuniteta kod djece, ali i odraslih kako bi izbjegli mogućnost zaraze koronavirusom.  Djeci je potrebno jačati imunitet zdravom ishranom, prirodnim sokovima, davati im što više vitamina C, a mogu se uključiti i preparati koji su namijenjeni isključivo jačanju imuniteta. Ističem, što više vitamina C i tečnosti neka mališani unose u organizam - kazala je dr. Smlatić-Muhadžić.    (Vijesti.ba / Avaz)