.

 

 

 

 

 


.

Osobna higijena jedna je od ključnih stavki za zdrav život. To je zato što, kako objašnjava kardiolog iz New Yorka Steven Reisman, 

pranje kose, pranje zubi i redovito tuširanje pomažu da se riješite mikroba, parazita i drugih potencijalnih uzročnika zaraze.“Svakodnevno dolazimo u kontakt s bakterijama i virusima koji mogu uzrokovati bolesti. Prevencija redovitim održavanjem higijene važna je kako se ne bismo razboljeli”, istaknuo je Reisman.No jeste li se ikad zapitali koliko često neke od tih osnovnih higijenskih navika trebate prakticirati? Koliko često treba prati kosu?
 
I dok neki kažu da biste trebali prati kosu svaki dan, drugi tvrde da je rjeđe pranje bolja opcija. To je zato što ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje, već se sve svodi na osobne preferencije i vrstu kose. “Kosa svake osobe razlikuje se s obzirom na dob, etničku pripadnost, razinu aktivnosti i vrstu kose – sve to određuje koliko često trebate oprati kosu”, rekla je dermatologinja Shilpi Khetarpal u razgovoru za Best Life.
Ipak, tvrdi da čak ni ako svakodnevno vježbate ne biste trebali kosu prati baš svakog dana. “Obično savjetujem pacijentima da se pridržavaju standardnog rasporeda pranja kose, bilo da se radi o tri puta tjedno, jednom tjedno ili nekoliko puta mjesečno”, objasnila je.
 
Koliko često se trebate tuširati? Možda ćete biti iznenađeni kad čujete da se vjerojatno tuširate češće nego što je potrebno. Prema Medical News Todayu, neki ljudi, osobito odrasle osobe koje nisu pretjerano fizički aktivne, mogu se izvući s tek jednim ili dva tuširanja u tjedan dana. Djeca u dobi od 6 do 11 godina trebaju se tuširati svakih nekoliko dana, dok bi se tinejdžeri trebali svakodnevno tuširati. Naravno, ljudi koji često vježbaju trebaju se češće tuširati. U osnovi, ako se osjećate čisto, onda se ne biste trebali tuširati bez razloga. Naime, prečestim tuširanjem uklanjate dobre bakterije s kože što vas čini sklonijim infekcijama, piše Index.hr.