.

 

 

 

 

 


.

Prije svega, važno je piti mnogo tekućine, a čaj je najučinkovitiji u ovoj situaciji
Neke namirnice, kao što su đumbir ili bijeli luk, imaju antibakterijska svojstva, a njihova konzumacija bitno pomaže i kod upaljenog grla. Stručnjaci preporučuju nekoliko namirnica koje mogu ublažiti simptome dosadne bolesti.
 
Cijeđeni limun
Prije svega, važno je piti mnogo tekućine, a čaj je najučinkovitiji u ovoj situaciji. Važno je ne piti prevrući čaj, a uvijek bi u njega trebalo dodati med koji smiruje nadražaj na kašalj. Najbolji odabir za bolesno grlo su čajevi od kadulje ili mente, ili onaj od ribanog đumbira.  
 
Đumbir - Upravo je ova namirnica odlična kod grlobolje. Đumbir podiže imunitet, a može se konzumirati sirov.
 
Limun - Vitamin C je općepoznati lijek. Vitamin C jača imunitet, a kod upala ga je poželjno unositi 1.000 miligrama dnevno. Cijeđeni limun s dodatkom meda učinit će svoje.
 
Ubija bakterije
Slana voda - Bilo u obliku kapljica za nos kada pročišćuje nos ili slana topla voda koja služi za grgljanje i ubija bakterije. Potrebno je ovu radnju ponavljati nekoliko puta dnevno kako bi imalo učinka. 
 
Kalcij - osim za kosti, dobar je i za grlo. Djeluje protuupalno, a dobro djeluje i na propusnost kapilara.
 
Topli oblog
  Napravite čaj od suhih cvjetova kamilice i dok je još vruć, uronite u njega čisti ručnik. Kada se čaj malo ohladi, dobro iscijedite ručnik, zarolajte ga po dužini i zamotajte oko vrata. Kada se oblog ohladi, ponovno zagrijte čaj i ponovite postupak.
 
Kuhana mrkva
Mrkva je vrlo korisna namirnica i dobar saveznik u borbi protiv grlobolje. Sadrži antioksidanse, vitamin C i vraća snagu organizmu. Ako patite od jake upale grla, svakako ih prije konzumacije prokuhajte, jer ćete ih inače teško gutati.
 
Usna šupljina
Kadulja je odlična za grlo, ali i za usnu šupljinu. Čaj od nje se pije, a može se i grgljati. Ipak, ako grlobolja potraje duže i praćena je temperaturom, potrebno je posjetiti ljekara, navode stručnjaci.
 
Bijeli luk
Bijeli luk nije dobar samo kao dodatak hrani, već ima i brojne druge prednosti. Stručnjaci predlažu da se jede u sirovom obliku, i to jedno čehno dnevno. Također, kažu stručnjaci, ako ga ne možete jesti sirovog, onda možete jednostavno samo povećati njegovu konzumaciju u hrani.