.

 

 

 

 

 


.

Kada je djetetu dopušteno da bude bosonogo, ono osjeća površinu tla, proprioceptori reagiraju na pritisak, 
a male nejednakosti površine po kojoj hoda stvaraju neuromuskularnu snagu, razvijaju prostornu orijentaciju, ravnotežu i koordinaciju.
 
- Cipele sprječavaju stopala, jedan od živcima najbogatijih dijelova tijela, u slanju važnih poruka iz okoliša u mozak i time ometaju njegov razvoj - kaže dr. Kacie Flegal, kiropraktičarka i članica Međunarodne udruge za pedijatrijsku kiropraktiku.
 
Dodaje kako bebe koriste pet osnovnih osjetila - dodir, okus, vid, sluh i miris, koja šalju povratne informacije iz okoline u njihov mozak i pomažu u razvoju živčanog sustava. Ali, postoje još dva senzorska sustava o kojima se rijetko govori, a to su proprioceptivni sustav i vestibularni sustav.Propriocepcija nam daje sposobnost da percipiramo kretanje i položaj našeg tijela u prostoru, dok je vestibularni sustav odgovoran za ravnotežu i koordinaciju. Razvoj oba spomenuta osjetila snažno se oslanja na osjetilni ulaz koji primamo kroz bose noge, posebno tokom djetinjstva i odrastanja, objasnila je dr. Flegal časopisu Natural Child Magazine.
 
Kada se živčani završetci u stopalima (proprioceptori ) aktiviraju pritiskom i kretanjem, šalju signale u mozak govoreći kako je tijelo orijentirano.
 
- Podaci dobiveni od proprioceptora koriste se za zaštitu stopala od ozljeda, no mozak upotrebljava i suptilne prilagodbe tijekom hoda kako bi zaštitio kosti i zglobove te da bi povećao učinkovitost naših pokreta - objasnio je dr. Daniel Howell, autor knjige "The Barefoot Book".
 
- Cipele blokiraju ove receptore u razvoju snažnih neuroloških putova i veza. Roditelji često stavljaju svojoj djeci cipele čim nauče hodati, čak i prije. Na taj način sprječavaju stimuliranje proprioceptora, ograničavaju pokrete djeteta i narušavaju mu ravnotežu te koordinaciju - mali mišići i zglobovi u stopalima ne mogu se prilagoditi promjenljivom terenu - kaže dr. Flegal, a piše MissMama.
- Kada je djetetu dopušteno da bude bosonogo, ono osjeća površinu tla, proprioceptori reagiraju na pritisak, a male nejednakosti površine po kojoj hoda stvaraju neuromuskularnu snagu, razvijaju prostornu orijentaciju, ravnotežu i koordinaciju - dodala je.
 
Savjetuje roditeljima da priušte svojoj djeci što više trenutaka bez obuće na raznim terenima - zemlji, travi, kamenju, pijesku, vlažnom lišću...
 
- Tako ćete im omogućiti veliku platformu za razvoj viših centara u mozgu odgovornih za emocionalnu kontrolu, rješavanje problema, govor, društvene vještine i samopouzdanje - smatra dr. Flegal.     (Hayat / Foto: Ilustracija)