.

 

 

 

 

 


.

Mladi luk, koji zajedno s bijelim lukom, crvenim lukom, 

porilukom i vlascem spada u biljnu porodicu Allium, pravi je vjesnik proljeća te je nezaobilazan sastojak proljećne trpeze.Osim što svojim specifičnim ukusom i mirisom podiže svako jelo, mladi luk je izuzetno zdrav jer obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima.Budući da je siromašan kalorijama, izvrstan je izbor i za sve one koji paze na liniju. Osim što obiluje vlaknima, mladi luk sadrži vitamine A, C i K te vitamine B-grupe.Bogat je sumporom, bakrom, fosforom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, hromom i manganom te polifenolom kvercetinom.Iako ga možete dinstati i pripremati na razne druge načine, za maksimum zdravstvenih dobrobiti najbolje je da ga jedete u sirovom obliku, s njegovim dugim zelenim listovima. Mladi luk se uzgaja već više od 5.000 godina na gotovo svim kontinentima, a posebno je rasprostranjen u Evropi, Aziji te Sjevernoj i Južnoj Americi.
 
Bogatstvo ukusa, mirisa i nutrijenata: Kao i većina drugih namirnica, mladi luk u sirovom obliku ima daleko veće nutritivne vrijednosti i snažnije djelovanje nego termički obrađen. Ipak, vrlo kratkim kuvanjem nećete znatno izgubiti njegove dobrobiti, pa slobodno možete uživati i u omiljenim delicijama s ovim zdravim povrćem. Malene bijele glavice mladog luka svi naprosto obožavaju. Ali apsolutno se ne smije zanemariti njegovo zeleno lišće, u narodu poznato kao pero mladog luka. Nutritivne vrijednosti lišća su čak i veće od onih sadržanih u glavici. Na primjer, u kilogramu glavica mladog luka sadržano je oko 8,5 grama vitamina C, a u zelenim listovima oko 38 grama. U glavicama ima oko 0,3 miligrama karotena (provitamina A), a u zelenim listovima 1,2 miligrama. U glavici luka ima 175 miligrama kalijuma, a u listovima 231 miligram.
 
1. Imunitetna bomba: Mladi luk obiluje vitaminima i mineralima. Posebno je bogat vitaminima A i C, koji garantuju zdravlje cijelog organizma, snaže imunitet te su efikasni borci protiv infekcija u tijelu. Vitamin A ključan je i za zdravlje očiju, zarastanje rana, ali i u liječenju nekih crijevih bolesti.
2. Čuvar kostiju i zuba: Ovo povrće zelenih listova sadrži i značajne količine kalcijuma te vitamina K, koji su prijeko potrebni za održavanje gustoće kostiju i zuba. Vitamin K ključan je i u procesu zgrušnjavanja krvi.
3. Saveznik zdravog srca: Mladi luk saveznik je zdravog srca i krvožilnog sistema. Dobar je izvor kalijuma te biljnog pigmenta kvercetina koji snižava visok krvni pritisak, a sadrži i tvari koje pospješuju cirkulaciju te smanjuju šansu od dobijanja dijabetesa tipa 2.
4. Otvarač probave: Mladi luk, a pogotovo njegovi zeleni dijelovi dobar su izvor prehrambenih vlakana koja poboljšavaju probavu i rad crijeva.
5. Saveznik fit tijela: U stotinu grama zelenog luka nalazi se svega tridesetak kalorija pa se zato njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju skinuti kilograme ili održati zdravu tjelesnu masu.
6. Smanjuje rizik od raka i tumora: Sumporni spojevi uveliko su zaslužni za antikancerogeno djelovanje ovog povrća. Alil-sulfid koji sadrži mladi luk znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a posebno snažnu zaštitu pruža protiv raka debelog crijeva.Mladi luk sadrži i flavonoide, koji su takođe moćni saveznici vašeg zdravlja. Flavonoidi inhibiraju proizvodnju enzima ksantin oksidaze, koji je krivac za oštećenja ćelija koja nastaju djelovanjem slobodnih radikala.
7. Čuva zdravlje vida: Ovo povrće obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu očuvanju dobrog vida. Osim toga, u njemu se nalazi i vitamin A, koji takođe štiti zdravlje očiju.Kod velikog manjka ovog vitamina u prehrani, vid se može znatno pogoršati te se kod osobe može pojaviti i tzv. noćno sljepilo.Takođe, konzumacijom mladog luka smanjićete rizik od makularne degeneracije, koja može rezultirati gubitkom vida. 
8. Doprinosi mladolikom izgledu:   Česta konzumacija mladog luka doprinosi lijepom i njegovanom izgledu kože. Vitamin A sadržan u ovom povrću smanjuje vidljivost hiperpigmentacijskih mrlja te pospješuje proizvodnju kolagena, čiji nedostatak uzrokuje suvoću kože, pojavu bora i celulita. Vitamin C takođe smanjuje hiperpigmentaciju i podstiče proizvodnju kolagena, učvršćuje kožu, ublažava upalne procese, smiruje crvenilo i ubrzava zacjeljivanje oštećene kože. Vitamin E štiti i hidrira kožu te ublažava štetno djelovanje UV zraka. Minerali selen i bakar, prisutni u mladom luku, takođe su odlični saveznici u borbi protiv starenja ćelija kože. Mladi luk je vrlo dobro sredstvo za podsticanje rasta kose. Prema istraživanju objavljenom u "Journal of Dermatology", redovna primjena soka od luka na vlasištu daće pozitivne rezultate već u roku od mjesec. Iscijedite što je moguće više soka iz stabljike luka, nanesite ga na vlasište te masirajte nekoliko minuta. Ostavite da odstoji oko pola sata, a zatim kosu operite šamponom.      (Vijesti.ba / NN)