.

 

 

 

 

 


.

Postoji niz znanstveno dokazanih dobrobiti krastavaca za zdravlje,

a neke od njih možda će vas i iznenaditi. Dok grickate krastavce u salati, sendviču ili humusu ili ispijate smoothie s krastavcem, možda niste svjesni koliko dobrog ta namirnica čini za vaše tijelo. Postoji niz znanstveno dokazanih dobrobiti krastavaca za zdravlje, a neke od njih možda će vas i iznenaditi. Kako bi vam utjecaj ovog super povrća na vaše zdravlje bio jasniji, pročitajte što kažu stručnjaci.

1. Podupiru zdravlje kostiju

Krastavci su nutritivno gusto povrće s vrlo malo kalorija. Od vitamina, naročito su bogati vitaminom K koji pomaže u izgradnji i jačanju kosti te u očuvanju njihovog zdravlja, pokazalo je istraživanje objavljeno 2017. u časopisu Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism. U jednom krastavcu ima oko 50 mikrograma vitamina K, što vam se možda ne čini mnogo, ali to je nešto malo više od 40 posto dnevno preporučene doze tog vitamina.

2. Održavaju svježinu daha

- Krastavci mogu pomoći u uklanjanju neugodnog zadaha zahvaljujući bogatom sadržaju vode, vlakana i fitokemikalija - kaže nutricionistica Johna Burdeos ističući da se sastoje od 95 posto vode, što ih čini izuzetno hidratantnom namirnicom.

- Suha usta su čest uzrok neugodnog zadaha jer slina pomaže u ispiranju bakterija koje se nakupljaju u usnoj šupljini. Kad ste dehidrirani, u ustima se proizvodi manje sline, a to može dovesti do stvaranja neugodnog zadaha. Konzumiranje krastavaca može pomoći u hidraciji usne šupljine i povećanju lučenja sline, a time i u boljem ispiranju bakterija. Uz to, krastavci sadrže i fitokemikalije, poput polifenola i flavonoida, koje imaju antioksidansna svojstva. Te tvari pomažu u smanjenju broja bakterija u usnoj šupljini koje mogu uzrokovati loš zadah - kaže Burdeos.

3. Mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Istraživanje iz 2017. pokazalo je da nakon pijenja soka od krastavca dolazi do sniženja krvnog tlaka. Iako je uzorak na kojem je provedeno istraživanje bio mali - samo 20 ispitanika u dobi od 60 godina i starijih s visokim krvnim tlakom - rezultati su nedvojbeno ukazivali na pozitivan učinak krastavaca na krvni tlak. Ispitanici su pili jedan krastavac samljeven u blenderu zajedno s vodom dva puta dnevno tijekom sedam dana i pokazalo se da su krastavci imali značajan učinak na snižavanje krvnog tlaka. Iako ih rijetko dodajemo u smoothieje, ovo bi mogao biti dovoljno dobar razlog da to učinite još danas.

4. Pomažu u zaštiti od dijabetesa

Želite li prevenirati dijabetes, najbolje je prilagoditi prehranu tako da izbjegavate visoko procesirane ugljikohidrate i zaslađena pića te da ograničite unos crvenog mesa. Uz to, važno je i da počnete konzumirati što više namirnica s niskim glikemijskim indeksom (GI). Glikemijski indeks, brojčana oznaka koja se dodjeljuje različitim namirnicama, može biti u rasponu od 0 do 100. Što je taj broj viši, to više će se podići razina šećera nakon konzumiranja te namirnice. Krastavci imaju GI 15, što ih čini namirnicom s relativno niskim glikemijskim indeksom, a time i pogodnom namirnicom za prevenciju dijabetesa. Konzumiranje namirnica s niskim GI pomaže u smanjenju inzulinske rezistencije, a to opet pomaže u smanjenju rizika za razvoj dijabetesa tip 2, kako se navodi u časopisu Nutrition Journal.

5. Održavaju organizam dobro hidriranim

Razmišljate o tome da nabavite bocu od litre kako biste uvijek pri ruci imali dovoljnu količinu vode? Zaboravite na to. Sve što vam treba da bolje hidrirate svoj organizam jest da pojedete nekoliko ploški krastavaca. Naravno, to ne znači da morate prestati piti vodu, a i nošenje bočice s vodom u torbi uvijek je dobra ideja, ali to ne umanjuje ulogu krastavca u hidrataciji organizma. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, krastavci se sastoje od više od 95 posto vode, što znači da, osim ukusnog zalogaja, s njima dobivate i odličnu hidraciju.

- Oni mogu pomoći u povećanju dnevnog unosa vode i održavanju optimalne hidriranosti koja će tijelu omogućiti normalno funkcioniranje - kaže nutricionistica Kristin Gillespie.

6. Pomaže u mršavljenju

Ljudi pronalaze razne načine da nešto promjene u svojoj prehrani kad se žele riješiti suvišnih kilograma. Jedan korak koji bi trebalo poduzeti je dodavanje krastavaca u prehranu i to ne samo zato što su ukusan dodatak mnogim jelima, već i zbog toga što pospješuju mršavljenje. U jednoj šalici nasjeckanog krastavca ima samo 16 kalorija, a to znači da je riječ o namirnici s niskom energetskom gustoćom. Prema spomenutom istraživanju, postoji povezanost između konzumacije namirnica s nižom energetskom gustoćom i mršavljenja. Uz to, zahvaljujući vrlo visokom udjelu vode, pružaju izrazit osjećaj sitosti dok istodobno sadrže malo kalorija, a to ih čini odličnim usputnim zalogajem za sve one koji žele smršaviti. Naročito ako ih kombinirate sa zdravim umacima, poput humusa ili guacamolea.

7. Sprječavaju zatvor

S obzirom na visok udio vode i vlakana u krastavcima, nije nimalo čudno što pomažu u ublažavanju i sprečavanju zatvora. U istraživanju obavljenom u časopisu Fitoterapija, navodi se da upravo sjemenke krastavca pomažu u prevenciji zatvora. Osim toga, imaju i osvježavajući učinak na tijelo, tvrde autori studije. I znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania State University College of Medicine preporučuju dodavanje krastavaca u što više jela kako bi se ublažio problem zatvora.

8. Smanjuju nadutost

S obzirom na to da su bogati specifičnim nutrijentima koji pomažu u uklanjanju viška vode iz tkiva i ublažavanju upale, krastavci mogu biti idealno rješenje za sprečavanje nadimanja i svih ostalih neugodnih nuspojava nadutosti. Za to je velikim dijelom zaslužan visok udio kalija. S 442 miligrama kalija, jedan krastavac vam može osigurati gotovo 10 posto dnevno preporučene doze tog važnog minerala.

- Kalij prisutan u krastavcima može pomoći ljudima da se osjećaju manje naduto tako što će ublažiti problem zadržavanje vode u tkivima - kaže Lauren Manaker, nutricionistica i autorica knjiga „The First Time Mom‘s Pregnancy Cookbook” i „Fueling Male Fertility”.

- Ako je netko nadut zbog zatvora, konzumiranje krastavaca s korom osigurat će tijelu dovoljnu količinu vlakana, a to može olakšati i ubrzati probavu. Naravno, samim time nestat će i nadutosti - objašnjava Manaker. (SB)