.

 

 

 

 

 


.

Održavanje dobrog zdravlja crijeva ima niz prednosti,

od uspostavljanja pravilnije probave do pomoći u prevenciji bolesti.  Dok posežete za svakodnevnim grickalicama, koliko razmišljate o odabiru namirnica koje hrane sama crijeva?  Dok neka fermentirana hrana, poput naprimjer jogurta, potiče prijateljsko okruženje za dobre crijevne bakterije, važno je znati da ovi uobičajeni zalogaji ugrožavaju zdravlje vaših crijeva.

Slatkiši

Pretjeran unos slatkiša općenito nije dobar za zdravlje, uključujući i zdravlje crijeva. Dijeta s visokim udjelom šećera može poremetiti ravnotežu dobrih i loših crijevnih bakterija i može pridonijeti pogoršanju gastrointestinalnih simptoma poput nadutosti, plinova, boli i rijetke stolice, poručuje dijetetičarka Caroline Thomason. Sreća u nesreći je da nisu svi deserti loši za naš trbuh. Naime, prema nekim istraživanjima tamna čokolada je poslastica koja čak može pomoći zdravlju crijeva jer je bogata vlaknima i hranjivim tvarima te ima malo dodanih šećera.

Pržena hrana

Hrana poput slanog pomfrita ili čipsa bogata je zasićenim mastima i soli. Pravi krumpir ima korisne hranjive tvari za crijeva, uključujući vlakna i otporni škrob - ali baš kao i pomfrit, čips se prži, što značajno smanjuje njegov zdravstveni faktor. Oni smanjuju zdrave crijevne bakterije i čak mogu dovesti do veće upale crijeva. Hrana s visokim udjelom masti također utječe i na usporavanje probave, što narušava zdravlje crijeva, kaže Steph Magill, iz Soccer Mom Nutrition.

Slatkiši bez šećera

Ako ste pomislili da bi umjetno zaslađene poslastice mogle biti dobra zamjena za obične slatkiše, pogriješili ste. Umjetni zaslađivači mogu poremetiti komunikaciju između bakterija u mikrobiomu i povećati upalu unutar crijeva. Nedavna istraživanja također sugeriraju da bi umjetni zaslađivači mogli uzrokovati promjene u mikrobiomu koje mogu utjecati na inzulinsku rezistenciju, kaže Julie Balsamo iz Nutrition by Julie.

Rafinirani pšenični krekeri

Krekeri napravljeni od rafinirane pšenice, kao što su krekeri s umjetnim okusom sira ili graham krekeri, definitivno spadaju u kategoriju “jako prerađenih”, što ih čini jednima od najgorih grickalica za zdravlje crijeva. Ova hrana ne pruža dobre uvjete za rast zdravih bakterija. Šećer omogućuje lošim bakterijama da još više bujaju, dok nedostatak vlakana u našim crijevima inhibira rast zdravih bakterijskih kolonija. Hrana koja je intenzivno prerađena može oštetiti crijevni mikrobiom jer je puna nezdravih aditiva poput šećera i konzervansa i ima malo vlakana, tvrdi Moushumi Mukherjee.

Mesne prerađevine

Kada je riječ o najgorem međuobroku za zdravlje crijeva, na vrhu popisa su mesne prerađevine. Otkriveno je da takvo meso ima proupalni učinak na crijeva i može promijeniti crijevni mikrobiom. Jedna od namirnica na koju treba pripaziti kada se radi o održavanju zdravog probavnog sustava je delikatesna ili pureća šunka. Istraživanja su pokazala da ovo prerađeno meso može povećati rizik od raka crijeva i želuca, govori Kristin Draayer. Ipak, ako volite slani sendvič s puretinom ili šunkom, ne morate ga se u potpunosti odreći. Dovoljno je pokušati uživati ​​u njima rjeđe i u manjim porcijama.

Kupovni keksi

Postoji mnogo načina za pripremu zdravijih keksića kod kuće, poput korištenja integralnog pšeničnog brašna, gnječenja banane ili avokada u smjesu za mekše tijesto ili dodavanja šalice zobi bogate vlaknima. Ali većina kolačića iz trgovine ne koristi nijednu od ovih zdravijih tehnika pečenja. Umjesto toga, oslanjaju se na rafinirane žitarice, šećere i konzervanse kako bi stvorili gotov slatki proizvod. Sve je veći broj istraživanja koja pokazuju da prehrana bogata ultraprerađenom hranom ima negativne učinke na zdravlje crijeva, kaže prehrambena znanstvenica i dijetetičarka Shyamala Vishnumohan.

Sokovi

Oni mogu biti posebno loši za zdravlje crijeva zbog velike količine dodanih šećera. Šećeri mogu privući dodatnu vodu u probavni trakt te izazvati nuspojave poput proljeva, dok kofein u nekim bezalkoholnim pićima također može previše ubrzati probavu. Dijetna gazirana pića mogu biti još gora za zdravlje crijeva jer umjetni zaslađivači mogu poremetiti zdrave bakterije u crijevima, kaže Kimberley Wiemann. 

(Ordinacija.hr)