.

 

 

 

 

 


.

Da, može ih biti premalo. Nisu sve masnoće loše, dapače,

trebamo ih za normalno funkcioniranje organizma. Ali nije svejedno koje i koliko. Masnoće su obično prve na listi za odstrijel kada želite smršaviti, no to je potpuno neopravdano. Kako nije pametno izbaciti sve ugljikohidrate, tako nije dobro ni biti isključiv kada su u pitanju masti.

Naše tijelo treba masnoće kao gorivo, ali i za razne biološke procese, no treba imati na umu da govorimo o zdravim masnoćama, znači mononezasićene i polinezasićene masne kiseline.

One se nalaze u biljnim uljima, arašidima, avokadu, masnoj ribi, lanenim sjemenkama, chia sjemenkama… Manje zdrave su zasićene masne kiseline koje se nalaze u mesu, jajima i mliječnim proizvodima.

Masne kiseline bez kojih definitivno možemo su trans zasićene, a nalaze se u obrađenoj hrani, prženoj hrani, margarinu...

Čemu služe masnoće?

Pomažu apsorpciji vitamina

Vitamini A, D, E i K tope se u masnoći, što znači da ih naše tijelo može apsorbirati samo kad ih uzimate s masnoćama. Nedovoljno masnoća može dovesti do nedostatka ovih vitamina u organizmu.

Potiču rast stanica i hormona

Masnoće tvore strukturu vanjske membrane svake stanice u našem tijelu. Za proizvodnju nekih specifičnih hormona potrebne su masnoće, a među njima su i spolni hormoni.

Održavaju zdravlje mozga i očiju

Omega-3 masne kiseline pomažu održati zdravima vaš mozak, središnji živčani sustav, te retine. Naše tijelo ne proizvodi te masnoće - možemo ih samo unijeti prehranom.

Zacjeljivanje rana

Esencijalne masne kiseline ključne su za zacjeljivanje rana i grušanje krvi.

Izvor energije

Svaki gram masnoća daje oko 9 kalorija energije dok gram ugljikohidrata ili proteina daje samo 4 kalorije.

Šta kada nedostaje masnoća?

Dođe li do manjka već spomenutih vitamina (A, D, E i K) zbog manjka masti, mogli biste primijetiti noćno sljepilo, neplodnost, otečene desni, povećanu pojavu modrica, suhu kosu, ispadanje zuba, depresiju, bol u mišićima. Prema istraživanjima masnoće su ključne za održavanje zdrave barijere kože i zadržavanje vlage pa bez tih masnoća može se pojaviti dermatitis. Također, sporije zarastanje rana je znak manjka masnoća u organizmu. Molekule masnoća nazvane prostaglandini potiču rast kose pa premalo esencijalnih masnih kiselina može utjecati na stanjenje i ispadanje kose. Bez masti tijelo je podložnije bolestima te kroničnom umoru

Povišene masnoće u krvi - kako vježbanjem popraviti svoju krvnu sliku?

Liječnici kažu kako udio tjelesne masti kod muškaraca ne smije biti manji od 3% kako mu zdravlje ne bi bilo ugroženo. Što se tiče žena, potrebno im je više – od 13-17% tjelesne masti za redovite menstrualne cikluse. Ukoliko je taj postotak prenizak može doći do gubitka mjesečnice, pa čak i do neplodnosti. Previše masnoća u krvi utječe pak na uvećane vrijednosti ukupnih lipida, triglicerida i kolesterola te su jedan od glavnih čimbenika za razvoj kroničnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

(Ordinacija.hr)