.

 

 

 

 

 


.

Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije „DAH” u BiH istaknulo je,

na Svjetski dan plućne hipertenzije, potrebu izjednačavanja prava oboljelih od plućne hipertenzije u Bosni i Hercegovini.  I ove godine ukazat će nizom aktivnosti na položaj oboljelih u našoj zemlji, u saradnji sa nekoliko pojedinaca, sportskih klubova, organizacija i udruženja.

Kako naglašava predsjednica Skupštine Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije „DAH“ u Bosni i Hercegovini Vera Hodžić, osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana plućne hipertenzije je podizanje svijesti o toj bolesti o kojoj se malo zna.

- Udruženje 'DAH' će i ove godine nizom aktivnosti ukazati na položaj oboljelih u našoj zemlji, u saradnji sa nekoliko pojedinaca, sportskih klubova, organizacija i udruženja. Pozivamo sve da nam se pridruže i pomognu da podignemo svijest o toj razarajućoj bolesti koja napada krvne sudove pluća i srce - istakla je Hodžić.

Hodžić je iskoristila priliku da, još jednom, istakne težak položaj oboljelih od te bolesti u BiH, u odnosu na ostale pacijente Evrope i svijeta.

- Osim što je bolest teška, rijetka i neizlječiva, oboljeli u BiH suočavaju se i sa još jednim problemom, koji je pacijentima u svijetu neshvatljiv. Naime, skupa terapija nije dostupna svim pacijentima u našoj zemlji. Lijekovi za održavanje bolesti pod kontrolom dostupni su pacijentima u Republici Srpskoj te Kantonu Sarajevo, TK, SBK o državnom trošku. Ostali pacijenti imaju samo 50 posto refundacije ili moraju kupovati lijek, u punom iznosu, koji u mjesečnim potrebama minimalno košta više od 500 KM. Naše udruženje je dosad, na sve načine, pokušalo utjecati na nadležne da bi promijenilo situaciju. Međutim, osim riječi razumijevanja, saosjećanja i obećanja, nismo dobili ništa drugo - ističe Hodžić.

Ona postavlja pitanja kako u jednoj državi pacijenti, oboljeli od iste bolesti, nemaju isto pravo na liječenje.

- Da li je moguće da je teritorijalna razdjeljenost naše države razlog takve situacije, koja nas dovodi u diskriminirajući položaj? Neshvatljivo, nedopustivo, necivilizacijski. Zbog svega navedenog, naš prvi zadatak je izjednačiti prava oboljelih od plućne hipertenzije u Bosni i Hercegovini - ističe Hodžić, navode iz Udruženja.

Plućna hipertenzija je bolest krvnih sudova pluća, te zbog manjka kisika u tijelu dolazi do popuštanja desne strane srca. Od te bolesti mogu oboljeti svi, u bilo kojoj životnoj dobi. Plućna hipertenzija može biti posljedica nepoznatnog ili poznatog uzroka odnosno dijeli se na primarnu i sekundarnu. Osnovni simptomi koji ukazuju na plućnu hipertenziju su otežano disanje, opšti umor i osjećaj bolesnika da ne može udahnuti dovoljno zraka, te veliki napor prilikom bilo kakve fizičke aktivnosti.

Obilježavajući Svjetski dan plućne hipertenzije (5. maj) udruženja oboljelih u čitavom svijetu organizovat će sportske aktivnosti, u saradnji sa sportskim klubovima, da bi ukazali na svoje svakodnevne poteškoće. Na taj način zdravi izražavaju podršku oboljelima od te rijetke, teške i neizlječive bolesti.
(Vijesti.ba / FENA)