.

 

 

 

 

 


.

Za najbolja pržena jaja jedna stvar je ključna;

Zbog nje nije ih uputno, poput nekih drugih namirnica. Jaja se isprže za čas, a upravo je u tome problem - vrlo se brzo mogu prekuhati, a i zagorjeti. Upravo zbog toga nije ih uputno, poput nekih drugih namirnica, pržiti na jakoj vatri.

I ne bi se reklo na prvi pogled, ali jaja su baš zeznuta namirnica za pripremu. Ako želite dobar rezultat. Puno toga igra ulogu, a jedna stvar je jako bitna, iako nju baš i ne obraćamo pažnju: temperatura.

Jaja se isprže za čas, a upravo je u tome problem - vrlo se brzo mogu prekuhati, a i zagorjeti. Upravo zbog toga nije ih uputno, poput nekih drugih namirnica, pržiti na jakoj vatri.

Umjesto toga pržite ih na temperaturi srednje jačine, a ako koristite najveći plamenik šporeta za plin vatru čak možete smanjiti na nisku. Trebat će im malo više vremena, ali nema šanse da će vam se prepeći.

Neki chefovi preporučuju da se za savršeno prženo jaje “na oko” najprije koristi umjerena vatra, otprilike minutu, a potom bi vatru trebalo smanjiti i jaje pržiti još dvije minute.

Još jedna caka je dobra za sve one koji ne vole sluzavo bjelance: čim jaje razbijete u tavu, poklopite ga. Ovaj će potez omogućiti jajetu da se kuha s vrha i s dna, tako da ćete dobiti savršeno tekuće žumance bez nedovoljno kuhanog bjelanca.

Jaja su, uz meso i ribu, osnovna namirnica svake osobe koja pazi na kvalitetan unos hrane, bogate proteinima. Jaja su izvrstan izbor za sve obroke u danu, a mogućnost njihove pripreme je toliko široka, da jaja rijetko kad mogu dosaditi. (SB)