.

 

 

 

 

 


.

Počela je sezona alergija na polen.

Jeste li znali da nam promjena prehrane i izbjegavanje određene hrane mogu pomoći da ublažimo simptome poput curenja nosa i suznih očiju? Evo koje se hrane trebamo kloniti ako patimo od alergije.

Odležani sir
Histamini u odležanim i fermentiranim sirevima mogu biti problem za osobe koje muči alergija na polen.

Histamin je hemikalija koja uzrokuje alergijsku reakciju. Obično se oslobađa kada tijelo otkrije nešto štetno, poput infekcije. Uzrokuje širenje krvnih žila i oticanje kože radi zaštite tijela. Kod osoba s alergijama tijelo čak i bezopasne stvari, poput polena, prašine ili životinjske dlake, smatra prijetnjom i proizvodi histamin. To uzrokuje dobro poznate simptome alergije kao što su svrbež očiju, curenje nosa, kihanje i osip na koži.

Histamina ima i u nekim sirevima, posebno odležanim i fermentiranim. Histamin stvaraju bakterijski mikrobi koji rastu na kori odležanog sira kako bi pomogli njegovu zrenju i zaštitili ga od patogenih stanica, navodi Scientific Reports.

Reakciju bi mogli izazvati sirevi poput parmezana, camemberta, cheddara i fete.

Crno vino
Kao i fermentirani sir, vino je također prepuno histamina. Ako popijete čašu crnog vina, a imate alergiju na polen, mogli biste više kihati. Histamin se proizvodi tokom procesa fermentacije i starenja vina. Crno vino ima od 20 do 200 posto više histamina nego bijelo vino. Smatra se da je to posljedica fermentacije crvenog vina sa sjemenkama i kožicom, što stvara više razine tanina – još jednog potencijalnog iritanta koji stvara više histamina.

Suhomesnati proizvodi
Prerađeni suhomesnati proizvodi mogu pogoršati simptome alergije. Naime, suhomesnati proizvodi, poput salama, kobasica i sudžuke, bogati su histaminom. Reakciju mogu izazvati i jetrica te prerađena piletina.

Riba, uključujući tunu, losos, skušu, kavijar, ukiseljenu haringu i kamenice, može povećati nivo histamina, navodi Annals of Dermatology.

Čokolada
Smatra se da je čokolada najveći neprijatelj osoba koje pate od alergije jer izaziva otpuštanje histamina. Drugim riječima, iako ima malo histamina, čokolada može aktivirati otpuštanje postojećeg histamina u tijelu.

Dinja
Osvježavajuće ljetno voće možda i nije najbolji međuobrok za one koji pate od alergije na polen. Neovisno o učincima histamina, određeno voće, povrće, orašasti plodovi i žitarice mogu izazvati simptome alergije, kažu ljekari.

Konzumacijom te hrane može se javiti sindrom oralne alergije, do kojeg dolazi kada tijelo zamijeni strukturu polena hrane onom koja se nalazi u drveću, travi i korovu. To znači da imunološki sistem prepoznaje protein hrane kao alergen i stvara alergijski odgovor. Simptomi mogu uključivati natečene usne, svrbež u ustima i svrbež unutrašnjeg uha.

Niz voća može izazvati ovu reakciju, ali dinja je glavni krivac kod onih koji su osjetljivi na polen trave i ambroziju. Ako ste osjetljivi na polen breze, hrana poput jabuke, mrkve, pastrnjaka, kruške, luka, paradajza, pšenice, celera, komorača, kikirikija, oraha, breskve, krompira i kivija može izazvati reakciju.  press.com