.

 

 

 

 

 


.

Rijetko koja biljka će vam riješiti toliko problema kao ova, krcata je vitaminima i još besplatna.

Poznata je po oštrim dlačicama koje rastu na stabljici i lišću, a u službi zdravlja može se koristiti kao suhi list, sušen smrzavanjem ili ekstrahiran u tablete, sokove i čajeve.   Moderna nauka pronašla je brojne dokaze koji podupiru drevna vjerovanja o ljekovitim učincima koprive ili žare, kao bogatog izvora antioksidansa koji smanjuju broj slobodnih radikala u našem tijelu. Jedna šoljica listova koprive sadrži 37 kalorija, 2,4 grama proteina, 0,1 gram masti, 6,7 grama ugljikohidrata, 6,1 gram vlakana i 0,2 grama šećera.

Zdravstvene dobrobiti: Osim što su listovi koprive dobar izvor kalcija i drugih minerala koji mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti bubrega, osteoporoze i mnogih drugih ozbiljnih stanja, također su dobar izvor linolenske kiseline, kvercetina, željeza, magnezija i kalija. Vitamin C podupire imunološki sustav i štiti nas od raznih vrsta raka, a vitamin A neophodan je za zdravlje očiju. Osim toga, kopriva je naš moćan saveznik i kod mnogiih drugih zdravstvenih stanja. 

Ublažavanje artritisa:  Utvrđeno je da je list koprive koristan za smanjenje upala i bolova u zglobovima. U jednoj studiji, 27 osoba koje su imale artritične bolove u prstima osjetilo je olakšanje primjenom lista koprive na zahvaćeno područje svaki dan tijekom jednog tjedna.

Regulacija šećera u krvi:  List koprive sadrži spoj nazvan UD-1 koji djeluje slično inzulinu u tijelu. Iako su potrebna dodatna istraživanja, naučnici vjeruju da kopriva može pomoći u kontroli šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Poboljšanje zdravlja sistema za disanje:  Kopriva je od davnina omiljena u narodnoj medicini zbog svoje uloge u borbi protiv sezonskih alergija i drugih blažih respiratornih oboljenja. Studija na 98 sudionika koji su koristili liofilizirani list za svoje alergije doista je otkrila značajne prednosti korištenja koprive, čitamo na portalu Ordinacija.hr.

Zdravlje prostate:  List koprive može biti učinkovit tretman za određena stanja prostate, kao što je benigna hiperplazija prostate, oticanje prostate. Iako su potrebna dodatna istraživanja u ovom području, kliničko ispitivanje na 287 osoba s BPH otkrilo je značajno smanjenje veličine njihove povećane prostate nakon što su bili liječeni listom koprive.

Revitalizacija kose i vlasišta:  Naime, kopriva je jedan od najstarijih zabilježenih lijekova za liječenje i sprječavanje gubitka kose. To je prije svega zbog velike količine sumpora i silicijevog dioksida u koprivi koji poboljšavaju zdravlje kose jačajući vlasište. Redovino korištenje šampona od koprive može pospješiti ponovni rast kose i smanjiti gubitak kose.

Liječenje kožnih problema:  Kopriva ima prirodna adstrigentna svojstva, a adstrigenti su izvrsni za liječenje problema s kožom kao što su masna koža, suha, svrbežna i upaljena koža uzrokovana ubodima insekata, vodene kozice, pa čak i ekcem.  (SB)