.

 

 

 

 

 


.

Povodom Međunarodnog dana zdravlja, 5.aprila, NVO Body Space organizira konferenciju

“Kome treba zdrava žena?  Muškarci vladaju svijetom, a žene rađaju muškarce. Središnja tema ove konferencije je žena sa posebnim fokusom na prevenciju. Žene, majke, sestre i kćeri su dokazano okosnica bh., ali i brojnih društava na svijetu.  

A koliko bh. žena brine o svom zdravlju, i kako?

Bez brige o zdravlju šta je savremena žena?
 
Panelisti, koji su su vrhunski stručnjaci iz svojih oblasti Lejla Čengić, kardiolog, Sabina Prevljak, radiolog, Esma Karahet, nutricionista, Naida Kundurović Geštalt psihoterapeutkinja, Alija Aginčić, estetski hirurg, Valida Repovac, doktorica sociologije će u srijedu u prostorijama Nogometnog saveza Novi Grad s početkom u 11 sati propitivati ove teme.
 
Azemina Tomljenović kaže da je Body space kao koncept fitnesa novog doba nastao je kao odgovor na post covid promjenu životnih okolnosti. Prema njenim riječima, od početka su se žene definirale kao dominantne korisnice ali najčešće tek nakon nekog okidača.

„Činjenice kao što su pretrpan dnevni raspored poslom, obavezama prema djeci, bolesnim roditeljima, izostanak motivacije i fizičke snage prestaju biti izgovori kad žena shvati da se više ne može popeti na četvri sprat bez pauza, da je u karton zabilježila neku od bolesti kao što je dijabetes ili inzulinska rezistencija i slično.
Tek tada osvještavamo da je najviši nivo odgovornosti upravo prema djeci i onima koje najviše volimo – naša briga o zdravlju. Tako je spontano i došla ova konferencija kojoj je zadatak podizanje svijesti o važnosti prevencije pretilosti, gojaznosti i opće brige o zdravlju“, kaže Tomljenović.   (Vijesti.ba)