.

 

 

 

 

 


.

WHO je preporučio nekoliko istraga u Kini i drugdje, no one nisu realizirane. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država informacije o tome na čemu američke obavještajne službe temelje svoje ocjene da je pandemija koronavirusa najvjerovatnije počela slučajnim bijegom virusa iz laboratorija u Kini.

Zahtjev je upućen američkoj diplomatskoj misiji u Ženevi, ali za sada nisu primljena nikakvi izvještaji, rekla je stručnjakinja WHO-a Maria Van Kerkhove.

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je za Fox News da agencija vjeruje da je izvor pandemije najvjeroatnije mogući laboratorijski incident u Wuhanu.

Izvor pandemije traži se već tri godine

Prema pisanju Wall Street Journala i drugih američkih medija, američko ministarstvo energetike također pretpostavlja da je virus možda "pobjegao" iz laboratorija, premda se to ne može znati s velikom sigurnošću.

U američkoj obavještajnoj zajednici nema konsenzusa o porijeklu virusa.

Druge agencije smatraju mogućim da je virus prirodnim putem prešao sa životinja na ljude. Naučnici traže izvor pandemije već tri godine. Izaslanstvo WHO-a bilo je u Kini početkom 2021., no Peking je odbio nove posjete međunarodnih stručnjaka.

WHO je preporučio nekoliko istraga u Kini i drugdje, no one nisu realizirane.

U Wuhanu, gdje se covid-19 pojavio prvi put potkraj 2019., istraživanja koronavirusa provode se u laboratoriju pod državnom kontrolom. Kina kategorički poriče je virus mogao "pobjeći" iz laboratorija.

Šef WHO-a: Izvor mora biti pronađen

Izvor se mora pronaći kako bi se spriječilo buduće pandemije ako je to moguće, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO i dalje poziva Kinu da bude transparentna u razmjeni podataka i da provede potrebne istrage i podijeli rezultate, poručio je, prenosi Index.hr. (SB)