.

 

 

 

 

 


.

Liječnici upozoravaju na simptome koji već vrlo rano mogu ukazivati

na to da postoji određeni problem sa štitnjačom.  Hipotireoza je stanje koje nastaje kod smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače. Iako su neki simptomi često očigledni pokazatelj da je došlo do poremećaja u radu štitnjače, većina oboljelih javlja se ljekaru tek kad stanje traje duže vrijeme, pa i godinama.

Iako postoji nekoliko različitih uzroka hipotireoze, liječnici naglašavaju kako je najčešći hronična autoimuna upala štitnjače, odnosno Hašimotov tireoiditis. Kako donosi NHS, simptomi hipotireoze se obično razvijaju postepeno, zbog čega se često ne primijeti na vrijeme. Zato liječnici upozoravaju na simptome koji već vrlo rano mogu ukazivati na to da postoji određeni problem sa štitnjačom, odnosno hipotireozom.

Uobičajeni simptomi uključuju:

umor

pojačanu osjetljivost na hladnoću

neobjašnjivo debljanje

zatvor

depresiju

usporene pokrete i misli

bolove u mišićima i osjećaj slabosti

grčeve u mišićima

suhu kožu

lomljivu kosu i nokte

gubitak libida (seksualni nagon)

bolove, utrnulost i trnce u šakama ili prstima (sindrom karpalnog tunela)

neredovne ili obilne menstruacije.

Starije osobe s usporenim radom štitnjače mogu razviti probleme s pamćenjem i depresiju, dok se kod dece najčešće primećuju sporiji rast i razvoj. Tako, naprimer, tinejdžeri mogu ući u pubertet ranije nego inače.

Ako se ne prepozna na vreme, hipotireoza može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem poput začepljenja krvnih žila, gubitka ravnoteže, trajnog oštećenja živaca, problema sa srcem i neplodnosti.  (SB)