.

 

 

 

 

 


.

Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni. 

ČORBA OD CELERA

Potrebno:

korijen celera

1-2 glavice luka

2 dl kiselog vrhnja

2 žumanca

kocka za supu

1/2 limuna

Priprema: U slanu vodu stavite kuhati celer i luk koji ste prethodno isjekli na kriške. Dodajte sok od limuna i kocku za supu. Kad se celer skuha, procijedite supu, a celer i luk propasirajte i vratite u čorbu. Skinite s vatre i čorbu začinite sa žumancima i kiselim vrhnjem.

SATARAŠ

Potrebno:

500 g paprike

500 paradajza

veća glavica luka

5 kašika ulja

kašika šećera

so

biber

kašika vegete

Priprema: Papriku očistite i narežite na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz ogulite (stavite ga nakratko u vrelu vodu, a zatim prebacite u hladnu, na taj način će te ga lako oguliti), odstranite sjemenke i narežite. U širokoj tavi na ugrijanom ulju propržite luk, dodajte šećer, a nešto zatim pripremljenu papriku. Kad paprika malo omekša, umiješajte paradajz i vegetu pa nastavite dinstati sve dok sva tekućina ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i pobiberite. Sataraš možete poslužiti na više načina: kao toplo predjelo ili prilog pečenjima. Za pripremu sataraša koristite široku tavu da što prije ispari tekućina, a paprika sačuva čvrstoću i razvije željenu aromu.

PUREĆI RIŽOTO

Potrebno:

500 g purećeg mesa

100 g luk

1-2 svježa paradajza

pureći temeljac

po potrebi so

biber

sjecani peršun

350 g riže

40 g ribanog sira

ulje

Priprema: Pureće meso narežite na kocke. Na ulju propržite sitno narezan luk, dodajte meso i pustite pirjati. Kad tekućina ispari, dodajte kockice svježog paradajza, so, biber i sjecani peršun. Pirjajte uz miješanje, dodajte rižu i kad postane slatkasta zalijte vrućim temeljcem i pustite pirjati dok riža ne omekša. Pri posluživanju rižoto punite u kalupe, istresite na tanjir i posipajte sjecanim peršunom. Posebno poslužite ribani sir. Ukrasite po želji.

JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA

Potrebno:

150gr margarina

čaša brašna

čaša šećera

pola čaše kakaa

2 jaja

Promjer kalupa: 26cm

Ganache krema:

2dl vrhnja za kuhanje

200gr čokolade za kuhanje

Priprema: Margarin otopiti i u njega umiješati brašno, šećer, kakao i onda jaja. Sve mutiti mikserom. Masa je dosta gusta pa se mora rasporediti kašikom u tepsiju ili kalup za pečenje. Peći 20min na 170 stepeni. Dok se biskvit peče, napravite Ganache kremu: na laganoj vatri zagrijte vrhnje i u to dodajte čokoladu. Miješati dok se ne sjedini. Kada je biskvit gotov, možete ga natopiti sa pola šolje čokoladnog mlijeka ili sa nekim gustim voćnim sirupom, preliti ga kremom i ostaviti da se hladi. Poslužiti sa šlagom ili kuglom sladoleda.

ORIJENTALNI TONIK

Potrebno:

1/4 ananasa

pola jabuke

komad đumbira

Priprema: Ogulite ananas, izrežite središte jabuke i operite đumbir. Prije pripreme u sokovniku, sve namirnice narežite. Đumbir sokovima daje osobit okus, lagano začinjen.            Prijatno! :)  (Iftarskimeni.com)