.

 

 

 

 

 


.

Ovo je današnji prijedlog za iftarski meni.

PILEĆA KREM-ČORBA  

Potrebno:

pola pileta

2 mrkve

komadić celerovog korijena

korijen peršuna

nekoliko zrna bibera

malo soli

svježe mljeveni biber

pola glavice luka

40 g riže

40 g maslaca

30 g glatkog brašna

žumanjak

1,25dl slatkog vrhnja

peršun za posip

Priprema: Pile oprati hladnom vodom. Korijenasto povrće oprati i oguliti, a luk oguliti. Pile pristaviti u hladnu vodu zajedno s povrćem, biberom, lukom i malo soli. Zakuhati čorbu pa nastaviti kuhanje na slaboj vatri dok meso ne omekša. Čorbu procijediti, odstraniti višak masnoće, a 3/4 čorbe odložiti. S mesa odstraniti kožu i kosti pa meso narezati na kockice. Mrkvu narezati na komadiće. Peršun oprati i nasjeckati. Vrlo mehko skuhati rižu u dostatnoj količini posoljene vode. Od kuhane riže napraviti pire. Na ugrijanome maslacu zažutjeti brašno. Zaliti ga čorbom, dodati pire od riže i ponovo zakuhati. Po potrebi začiniti s malo soli i bibera. Vrhnje pomiješati sa žumancetom pa time legirati čorbu koju smo odmakli sa štednjaka. Pileće meso i komadiće mrkve poslužiti kao prilog uz vruću čorbu, a povrh posuti sjeckanim peršunom.

PUNJENE TIKVICE

Potrebno:

80 dag tikvica

5 dag luka

4 dag maslaca

5 dag suhog mesa

3 dag riže

1 zelena paprika

so, biber, peršun

vrhnje

Priprema: Luk dinstaj na maslacu, dodaj suho meso i narezanu sredinu tikvica, dodaj rižu zalij toplim temeljcem, pospi peršunom sve prokuhaj dok riža ne bude napola kuhana. Ohlađenom smjesom napuni tikvice. Tikvice poslaži u vatrostalnu zdjelu, zalij umakom od pečenja i pusti da se peče ili kiselim vrhnjem.

PILE U SOSU OD PARADAJZA

Potrebno:

1 pile

1 kg paradajza

2-3 patlidžana

2-3 tikvice

4 čehna bijelog luka

1-2 glavice luka

1 vezica peršuna

maslinovo ulje

biber, so

Priprema: Paradajz nakratko potopite u vrelu vodu pa ga zatim isperite u hladnoj. Tako će te ga moći lahko oguliti. Narežite ih na kockice čisteći pri tome sjemenke. Pile izrežite na komade i ispržite sa svih strana. Kad lijepo porumeni izvadite ga pa pirjajte paradajz i zgnječeni bijeli luk. Kad paradajz omekša dodajte piletinu i pirjajte još oko pola sata. U međuvremenu očistite i operite tikvice, luk, patlidžan i narežite na kockice te svaki posebno ispržite na ulju a zatim s jedinite s piletinom. Posolite, pobiberite i pospite sitno nasjeckanim peršunom.

KROMPIR SA SIROM

Potrebno:

1 kg krompira

šolja mladog sira

kašika ružmarina

so, biber

maslac

ulje

Priprema: U vatrostalnoj posudi u pećnici zagrijte maslac i ulje. Izvadite iz pećnice pa u posudu složite na kriške narezan krompir pomješan s pola kašike ružmarina, posoljen i pobiberen. Pecite uz povremeno miješanje dok krompir ne omekša i dobije koricu. Pospite ga komadićima sira, preostalim ružmarinom, i pecite dok se sir ne otopi.

SALATA OD RADIČA

Potrebno:

radič

luk

ulje

ocat

so

biber

Priprema: Radič dobro očistite, operite ga u nekoliko voda, ocijedite, dodajte isjeckani luk, začinite uljem, octom, solju i biberom. Promiješajte i poslužite.

RAFFAELLO

Potrebno:

50 dag mlijeka u prahu

25 dag margarina

40 dag šećera

2 dl vode ili 1 dl mlijeka

30 dag kokos brašna

lješnjaci ili ušećereno voće

Priprema: Prokuhajte šećer u tekućini i ohladite. Mlijeko u prahu, margarin i kokos brašno (malo brašna ostavite po strani) pomiješajte u kompaktnu masu pa joj dodajte sirup. Stavite u frižider na 15 minuta. Oblikujte kuglice i u sredinu im utisnite lješnjak, višnju ili neko drugo voće po želji. Gotove kuglice uvaljajte u kokos brašno. Prijatno!:)  (Iftarskimeni.com)