.

 

 

 

 

 


.

Izvrsna, a jeftina sofra i večeras.
Predjelo: Kisela krompir čorba
1 glavica luka
2 mrkve
2 manja zelena paradajza
1 zreli paradajz
500 g krompira
so, vegeta
puter
2 kašike brašna, crvena mljevena paprika
Sve povrće oguliti, očistiti i isjeći na kocke. Na malo ulja upržiti glavicu luka, dodati zeleni i zreli paradajz i dinstati dok se ne dobije kašasti saft.
Dodati mrkvu i krompir, zaliti vodom, dodati začine i kuhati dok krompir ne bude kuhan. U tavici na malo putera upržiti brašno, kad počne rumeniti, dodati mljevenu papriku, zaliti s malo vode i kad se počne zgušćavati, uliti i čorbu i pustiti da prokuha dobro miješajući. Po želji se može dodati i tjestenina.
 
 
Glavno jelo: Sogan dolma
500 g sitnijeg luka + 100 g luka za punjenje
400 g mljevenog mesa
80 g riže
1 mrkva
malo putera
malo paradajz sosa
so, vegeta, mljevena paprika
malo sirćeta
 
Za punjenje sitno isjeckati luka, narendati mrkve, rižu oprati i sve sastaviti sa mljevenim mesom. Dodati začine i sve dobro izmiješati.
Za dolme luka polako oguliti i skuhati u sirćetli vodi da malo omeknu. Izvaditi i, kad se umlače, prstima vaditi sloj po sloj, polako da se "košuljice" ne oštete. Puniti ih filom, ne previše da ne bi popucali kad riža nabubri. U šerpi napraviti zapršku od malo putera i brašna, dodati paradajz sos i začine (ovdje se može i dodati sitno nasječenog suhog loja, radi mirisa ko voli) i zaliti vodom. Kad prokuha, dodati polako dolme i smanjiti temperaturu. Kuhati oko 1 sat. Servirati s pavlakom.
 
Desert:
400 g brašna
200 g šećera
150 g maslaca
1 jaje
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
džema po želji
 
Od navedenih sastojaka osim džema napraviti tijesto, rukama oblikovati gurabije, u sredinu napraviti udubljenje i staviti džem. Može se i tijesto izvaljati i praviti oblici po želji, srce, zvijezde itd. Redati na podmašćen pleh i peći na 180 stepeni oko 20 minuta dok ne porumene. Kad se ohlade, držati ih u dobro zatvorenoj kutiji. (Preporod.com)