.

 

 

 

 

 


.

Ukoliko ste ljubitelj patlidžana, isprobajte ovaj recept i nećete se pokajati. Ova juha će biti dostojna zamjena bogatoj večeri.
Sastojci:
2 patlidžana,
5 čehna bijelog luka,
2 glavice luka,
30 g pinjola,
15 g parmezana,
100 g povrća za juhu ili gljiva,
2 kašike bosiljka,
1 kašika origana ili timijana,
6 kašika pesta,
3 dl maslinovog ulja,
3 dl vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja,
prstohvat soli,
prstohvat bibera.
 
Priprema: 
1. Prije pripreme juhe napravite pesto. U blender stavite špinat, čehno bijelog luka, 2 kašike maslinovog ulja, pinjole, parmezan i so pa miješajte dok ne dobijete gustu smjesu.
2. Patlidžane narežite na pola pa unutrašnjost lagano narežite na kockice, ne preduboko, da meso ne ispadne iz kore. Prelijte maslinovim uljem i pecite na srednjoj vatri dok ne porumene. Kad se kockice počnu odvajati, maknite s vatre. Ostavite da se kratko ohlade pa kašikom izvadite sredinu patlidžana, a koru bacite.
3. Na vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte bijeli luk i luk i pirjajte 7-8 minuta. Odmah dodajte i gljive (ako ih koristite). Kad porumene dodajte vodu, povrće za juhu (ako ste stavili gljive, onda ne stavljate povrće) i meso od patlidžana pa kuhajte 10-ak minuta.
4. Dodajte bosiljak, origano, so i biber, kuhajte 2 minute pa maknite s vatre. Procijedite juhu, povrće (ili gljive) stavite u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite smjesu u lonac s juhom i pirjajte 5-6 minuta.
5. Dodajte vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje, pesto i pinjole na vrh. Možete poslužiti s komadićima prepečenog hljeba ili kukuruza. Poslužite toplo i ukrasite po želji.   Prijatno! :) (SB/Domacica.com)