.

 

 

 

 

 


.

Od malih nogu nas uče da je jako dobro jesti ribu, jedna je od rijetkih namirnica koja je zdravija ako je masnija, 
jer zbog većeg sadržaja masnih kiselina osigurava više blagodati za zdravlje nego nemasna riba. Redovnom konzumacijom ribe smanjujete rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja što je u direktnoj vezi sa starenjem. Također, čuvate srce i krvne žile. U nastavku vam donosimo jednostavan, a nutritivno bogat recept na kojem će vam vaš organizam biti zahvalan.
 
Potrebno:
2 pastrmke (do 300g težine)
dvije kockice maslaca
maslinovo ulje
limun
so, biber i ruzmarin
 
Priprema:
Ribu očistite (ako niste kupili očišćenu), posolite, pobiberite, zatim dodajte i maslinovo ulje. Ribu možete pržiti u gril tavi, ali je mnogo jednostavnije peći u rerni. Za pečenje u rerni će vam biti potreban gril pekač (kao na fotografiji ispod) sa rešetkom, jer će tako biti manje prskanja masnoće okolo, mnogo je jednostavnije jer dok se riba peče vi ćete imati vremena da radite nešto drugo, spremite krompir salatu, prelistate omiljene portale, provedete vrijeme s porodicom, iskoristite nedjeljnu jeftinu struju za pospremanje.
 
Ribu prebacite na rešetku u pekaču, nauljite maslinovim uljem, zatim ribu prelijte otompljenim maslacom, pospite ruzmarinom, a okolo poredajte kriške limuna. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni oko 20 minuta, što naravno zavisi od veličine ribe. Kratko pečenje na visokoj temperaturi napraviti će hrskavu koricu, ali neće isušiti ribu iznutra. Poslužite odmah, toplu, uz omiljeni prilog