.

 

 

 

 

 


.

SASTOJCI:
500 g jufki
1 glavica luka
1 čehno bijelog luka
1 celerova stabljika
1 svježa crvena paprika
30 g koncentrat paradajza
150 g mini paradajza
250 g mljevene junetine
1 jaje
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar (svježe mljeveni)
 
PRIPREMA
Luk i stabljiku celera nasjeckamo, papriku narežemo na kockice, mini paradajze na četvrtine, a jaja umutimo.
U duboku tavu, na 2-3 kašike ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk i celerovu stabljiku, kockice paprike, protisnemo bijeli luk, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri 3-4 minute.
Zatim dodamo mljeveno meso i pržimo ga miješajući i usitnjavajući viljuškom da postane zrnasto.
Nakon 6-7 minuta, a prije nego ispari tekućina koju meso ispusti, dodamo koncentrat paradajza, narezane mini paradajze, začinimo solju i biberom, promiješamo i pirjamo još 10-15 minuta.
Potom mljeveno meso maknemo s vatre i pričekamo da se malo ohladi, a za to vrijeme jufke prostremo na radnu površinu, a gornji list premažemo mješavinom vode i malo ulja.
Rashlađeni nadjev od mljevenog mesa rasporedimo po premazanom listu tijesta i od tri kore savijemo jufku te postupak ponovimo s preostalim sastojcima.
Dobivene savijače premjestimo na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, premažemo ih mješavinom vode i ulja te umućenim jajetom i stavimo peći na 190°C 30 minuta.
Pečenu savijaču izvadimo iz rerne, pričekamo da se malo ohladi, a potom je narežemo i poslužimo.Prijatno!   (SB/Domacica.com)