.

 

 

 

 

 


.

SASTOJCI
1 kg krompira
2 glavice luka
3 mrkve
5-6 manjih paprika
3 paradajza
100 g riže dugog zrna i 300 ml vode
250 g kiselog vrhnja i 250 ml vrhnja za kuhanje (za punjenje)
100 ml vode
150 g kiselog vrhnja i 250 ml vrhnja za kuhanje (za preljev)
sol, biber
 
PRIPREMA
Ogulite i operite krompir i mrkvu. Ogulite luk, izdubite i očistite paprike i operite ih. Povrće izrežite na što sitnije kockice.
Operite rižu pa je skupa sa vodom i pola kaškice soli prokuhajte. Smanjite vatru, stavite poklopac i kuhajte rižu tako 15-20 minuta dok ne upije svu vodu i ne omekša.
U jednoj velikoj i dubokoj tavi ili šerpi zagrijte ulje ili maslac pa podinstajte kockice luka. Dodajte kockice mrkve a zatim i krompira. Na kraju umiješajte kockice paradajza i dinstajte sve 10-15 minuta. Povrće ne mora biti potpuno skuhano jer će se svakako još peći u rerni.
Tavu maknite sa vatre i umiješajte rižu. Pomiješajte kiselo vrhnje i vrhnje za kuhanje pa prelijte preko podinstanog povrća. Sve skupa pomiješajte pa začinite solju i biberom.
Pripremite tepsiju i pomastite je. Punite paprike smjesom od povrća i slažite ih u tepsiju. Ostaće vam dosta punjenja koje rasporedite po paprikama. Sve pospite sa 100 ml vode i prekrijte tepsiju alu-folijom.
Paprike pecite u zagrijanoj rerni na 220 stepeni gornji/donji grijači oko 30 minuta. Sklonite foliju pa pecite još oko 20 minuta. Nakon tog vremena paprike prelijte sa mješavinom vrhnja i pecite još 20-30 minuta. Ukupno se peku malo više od sat vremena. Nakon toga bi trebale imati lijepu boju na površini i divan miris.  Poslužite sa malo kiselog vrhnja i sezonskom salatom.  Prijatno!   slobodna-bosna.ba