.

 

 

 

 

 


.

SASTOJCI:
1 l mlijeka
400 g brašna
4 jaja
2 kašike ulja 
¼ kaškice soli
 
PRIPREMA
U brašno umiješajte sol i dodajte mlijeko. Koristite ručni mikser i počnite dodavanjem mlijeka u brašno. Konstantno miksajte i ne dodajite previše mlijeka odjednom. Cilj je da se stvori nešto poput paste. Tako će vam smjesa biti glatka i bez grudvica. Mnogi rade upravo suprotno, tj., dodaju brašno u mlijeko ali to je način pripreme zbog kojeg su grudvice zagarantovane.
Jaja viljuškom kratko umutite pa ih dodajte u smjesu od brašna i mlijeka.
Na kraju umiješajte i ulje koje tijesto čini elastičnim. Ne miksajte predugo kako se nebi stvorila pjena, jer ona prilikom pečenja samo izgori. U slučaju da se ona već stvorila, samo tijesto ostavite par minuta da odstoji pa skinite pjenu.
Koristite dobru tavu. Nju biste, čak iako je obložena teflonom, trebali premazati uljem. Masnoća palačinkama daje ukus a i lijepu boju.
Tavu zagrijte na maksimum. Zatim smanjite vatru. Ne stavljajte previše tijesta u tavu i tijesto što brže raspodijelite po tavi. Palačinkama je potrebno minut ili dva na svakoj strani. Spremne su za prevrtanje kad vidite da je rub poprimio smeđu boju. Možete ih okretati pomoću spatule ili ih kao profesionalac bacati u zrak.
Tavu rukom malo pomaknite prema naprijed i uvijek je krećite. Tako i palačinke lijepo klize pa ih je lakše prevrtati.
Gotove palačinke punite po želji kremom od sira, marmeladom, namazom od lješnika, sladoledom itd.  Prijatno! slobodna-bosna.ba