.

 

 

 

 

 


.

Naš današnji obrok nastaje za 50 minuta, donosimo recept za četiri osobe.
SASTOJCI
2 filea pilećih prsa
800 g pelati paradajza
120 g prezle
1/2 kašikice bijelog luka u prahu
1/2 kašikice luka u prahu
1/2 kašikice sušenog origana
1 kašika sjeckanog peršina
1 kašikica šećera
30 g naribanog parmezana
80 g glatkog brašna
2 jaja
2 čehna bijelog luka
6 listova svježeg bosiljka
15 g koncentrata paradajza
125 g sira mozzarella
ulje za prženje
sol i biber (svježe mljeveni)
 
PRIPREMA
Mozzarellu narežemo na kockice, paradajz pelat malo izgnječimo, jaja umutimo, a piletinu narežemo na tanke odreske i istučemo ih ravnom stranom čekića za meso.
Italijansku prezlu pripremimo tako što u zdjelu sa prezlom dodamo bijeli i crveni luk u granulama, sušeni origano, naribani parmezan, sjeckani peršin, začinimo solju i biberom te izmiješamo sastojke.
Zatim u ugrijanu tavu ulijemo paradajz pelat, protisnemo bijeli luk, dodamo koncentrat paradajza, šećer, listove bosiljka, začinimo solju i biberom, promiješamo i, kad zavri, kuhamo na laganoj vatri 15-20 minuta.
Za to vrijeme piletinu s obje strane začinimo solju i biberom, uvaljamo je u brašno, u umućena jaja te u italijansku prezlu, višak otresemo i stavimo pržiti u tavu na vruću masnoću, sa svake strane 2 minute.
Pržene odreske izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Potom veći dio umaka od paradajza rasporedimo po dnu vatrostalne posude, preko njega složimo pržene odreske, prekrijemo ih s malo umaka, posipamo kockicama mozzarelle i stavimo u pećnicu, zagrijanu na 190°C, da se peče 10-15 minuta.
Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.                  Prijatno!:)   (SB/Domacica.com)