.

 

 

 

 

 


.

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za šest osoba.
SASTOJCI
500 g gotovih jufki
250 g kiselog vrhnja
250 g posnog sira
250 g jogurta
400 g kravljeg sira
400 ml slatkog vrhnja
mala šoljica griza
5 jaja
praška za pecivo
3 kaškice soli
1 kaškica bibera
 
PRIPREMA
Prvo pripremite fil. Pomiješajte sve sastojke tako da prilikom dodavanja svakog sastojka uvijek dobro promiješate kako biste razbili sve grudvice.
Zagrijte rernu na 220 stepeni gornji/donji grijači.
Jufke izvadite iz pakovanja i poredajte jednu na drugu. Zatim stavite kalup (npr. 39 x 30 cm) na jufke i izrežite ih na veličinu kalupa. Ostatak jufki se, također, koristi za slaganje.
Od jufki u veličini kalupa oduzmite 2 i stavite na stranu, jer će vam trebati za vrh.
Prvu jufku stavite u podmazan kalup i prelijte filom. Zatim slijedi druga jufka i ponovo fil. Postupak ponavljate dok ne potrošite sve jufke i fil.
Kad ste skoro završili, preostaju vam 2 jufke koje ste na početku stavili na stranu. Stavite ih na vrh tako da se u sredini lagano preklapaju i da vise preko kalupa. Ovaj vanjski dio pomoću noža ugurajte između kalupa i ostalih jufki s filom.
Zatim sirnicu prelijte sa malo otopljenog maslaca ili ulja. Pecite je na 220°C gornji/donji grijači između 35-40 minuta.
Sirnica treba da poprimi zlatnožutu boju i prilikom pečenja se uvijek malo i napuše.
U slučaju da nakon 15-20 minuta na površini previše potamni, prekrijte je komadom aluminijske folije i nastavite da pečete.
Kad je skoro gotova, izbockajte je viljuškom na nekoliko mijesta i zalijte sa 100-150 ml vrele vode. Vratite je u rernu na 1-2 minute kako bi malo otpustila nakon čega je možete već izvaditi i servirati.    Servirajte uz jogurt.  Prijatno!   slobodna-bosna.ba