.

 

 

 

 

 


.

Kineskom metodom pripreme salate 
od krastavaca imat će finiju aromu, upiti više preliva te biti hrskaviji.  Uz malo finih začina, kao što je dobro maslinovo ulje i fini ocat ili preliv od jogurta te gnječenja, obični krastavac se pretvara u genijalno jelo.   Salata od zgnječenih krastavaca je omiljena u Kini, a da biste “prepisali” od Kineza, sve što trebate napraviti je narezati ih na ploške, staviti u vrećicu koja se može zatvoriti i preći nekoliko puta valjkom.  Poenta nije da ih “rasturite” nego fino zgnječite, taman toliko da nepravilnosti u ploškama popiju preliv. Budući da valjak neće svaku plošku zgnječiti na isti način tekstura će biti raznolika, u čemu je i poenta. Nakon gnječenja krastavce treba posoliti i ostaviti u cjedilu da se ocijede. Moglo bi vas iznenaditi koliko će vode pustiti, zbog čega će okus krastavaca biti još izraženiji, a tekstura mesnatija i mjestimično hrskavija. Nemojte da vas uplaši količina soli i bibera, većina će se ocijediti.
 
Sastojci za salatu od krastavaca:
– 1 do 2 manjih krastavaca za salatu (oko 900 grama) 
– 1 i 1/4 kašike soli
– ¼ šoljice preliva za salatu 
 
Preliv:
– 1 češanj češnjaka ili ljutika 
– 1/2 šolje octa ili limunovog soka
– 1/2 šalje maslinovog ulja 
– 1-2 kašike neutralnog meda
– 1 šolja senfa 
– 1/2 šolje soli
– 1/2 solje bibera 
 
1. Napravite preliv. Usitnite luk ili ljutiku pa stavite u staklenku i ubacite ostale sastojke. Čvrsto zatvorite i mućkajte dok se med ne rastopi. Odvojite četvrtinu šolju, ostalo čuvajte u frižideru najduže sedam dana.
2. Operite krastavce i odrežite im krajeve pa ih narežite na deblje ploške. Stavite ih u vrećicu koja se može zatvoriti pa nježno prijeđite po njima nekoliko puta (5-8) valjkom dok se ne stanje na debljinu od oko centimetra. Pazite da ih ne zgnječite u kašu. 
3. Pospite krastavce kašikom soli pa ostavite pola sata i izlijte tečnost koju su pustili. Začinite s četvrtinom šolje preliva, 3/4 kašike bibera i 1/4 kašike soli. Promiješajte nježno rukama pa ostavite 15 minuta da se marinira. Kušajte i dodatno začinite prema potrebi.
 
Savjet: Kao preliv za salatu može poslužiti i kombinacija masnijeg jogurta, sjeckane metvice, peršina, češnjaka s nekoliko kapi limunovog soka.
pressmedia.ba