.

 

 

 

 

 


.

prema našem receptu uspijevaju od prve… 
SASTOJCI
1 jaje
150 g maslaca
150 g šećera
1/2 kašikice praška za pecivo
200 g glatkog brašna
8 cijelih očišćenih oraha
 
ZA AGDU
600 ml vode
600 g šećera
10 g vanilin šećera
1 limun
 
PRIPREMA AGDE
U lonac stavimo kuhati vodu, šećer, vanilin šećer te nekoliko kolutova limuna. Kada zavrije smanjimo vatru i kuhamo pola sata. Dobiveni šećerni sirup maknemo sa vatre i ostavimo da se hladi.
PROČIŠĆENI MASLAC
Na slaboj vatri polagano bez miješanja otopimo maslac, maknemo sa vatre pa sa površine oberemo nastalu pjenu. Preostali maslac kašikom oprezno prebacimo u čistu posudu, a mliječni talog sa dna posude bacimo.
PRIPREMA HURMAŠICA
U zdjeli umutimo jaje, dodamo rastopljeni pročišćeni maslac, 150 g šećera, prašak za pecivo, malo limunovog soka i izmiješamo pjenastu smjesu.
Zatim u smjesu miješajući ručnim mikserom polako dodajemo brašno dok tijesto ne postane dovoljno mekano ali ne i ljepljivo.
Tijesto zatim prebacimo na pobrašnjenu dasku, podijelimo ga na 16 jednakih komada i od svakog oblikujemo hurmašicu.
Hurmašice slažemo u namašćenu vatrostalnu posudu, odozgo svaku malo izbodemo vrhom viljuške i u sredinu svake hurmašice utisnemo polovicu jezgre oraha za ukras.
Stavimo ih peći na 180°C, 20 do 30 minuta, dok lijepo ne porumene.
Pečene hurmašice natopimo vrućom agdom i pokrijemo na nekoliko minuta dok ne upiju tekućinu. Na kraju ih prelijemo ostatkom agde, ukrasimo kolutima limuna i ostavimo da se potpuno ohlade.
Prijatno!:) (SB/Domacica.com)