.

 

 

 

 

 


.

Sastojci:

800 g šampinjona

100 g prase

1 crveni luk

3 čehna bijelog luka

250 ml soka od paradajza

50 ml tople vode

1 kašičica mljevene začinske paprike

so, biber

2 lovorova lista

Priprema:

  1. Isjeckati prasu i crveni luk te ih propržite na ulju. Potom dodajte isjeckani bijeli luk i šampinjone koje ste isjeckali na polovine ili četvrtine. Dinstajte dok šampinjoni ne omekšaju i ne ispari tečnost koju su pustili. Često promiješajte i ako ima potrebe dolijte malo vode.
  2. Sipajte mljevenu začinsku papriku, sok od paradajza i vodu. Dodajte so, biber i lovor. Kuhajte još oko 15-20 minuta uz povremeno miješanje. Ako želite da vam gulaš bude gušći, u onih 50 ml vode rastopite jednu kašičicu brašna ili gustina. Na kraju stavite malo svježeg peršuna.
  3. Napomena: Za gulaš je najbolje koristiti najsitnije šampinjone koje možete naći, a možete kombinirati i sa drugim vrstama gljiva.

 

Ako neka namirnica može promijeniti toliko uloga u jelima i opet da zavede svojim ukusom, to su onda šampinjoni. Možete ih dodati sosevima, staviti na picu, pripremiti u varivu, sa rižom ili mesom.

Međutim, njihov fenomenalan ukus nije jedini razlog zbog kog bi ova namirnica trebalo češće da se nađe na vašoj trepezi. Šampinjoni su prava riznica ljekovitih sastojaka.